Angrepet

Elghunden Løsti overlevde møtet med ulven - såvidt.

Elghunden Løsti overlevde møtet med ulven - såvidt. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Ved et mirakel overlevde elghunden Løsti.

DEL

I stålos ble den seks år gamle elghunden Løsti angrepet av ulv på Kjølen.

– Et under at den kom levende fra det, sier veterinær Anders Grøndahl, som behandlet hunden etter angrepet.

Selv om den 13. denne måneden ikke falt på en fredag, ble det likevel langt fra noen lykkedag for Einar Holum fra Aurskog og hans firbeinte venn i elgskogen.

– Jeg tenkte faktisk på at det var den 13. da jeg slapp hunden mellom Kjøltjern og Sinkerud på Mangen. Men det var tross alt ikke på en fredag, og jeg er ikke overtroisk, sier Einar Holum til Indre Akershus Blad.

Selv så han aldri ulven eller ulveangrepet. GPS-senderen hunden hadde på seg, viser at den trolig reddet livet ved å svømme over et lite tjern etter at den hadde kjempet seg løs fra ulvens sylkvasse tenner. Da hadde ulven trolig ikke funnet det umaken verdt å følge etter sitt offer ut i det våte element.

– Da Løsti kom tilbake til meg, var den svært forkommen, med en stor blodutposing på ene siden. Ved nærmere øyesyn var det også kraftige bittmerker over ryggen, forteller Holum.

Dermed bar det sporenstreks til Sørum og Fet veterinærkontor der Anders Grøndahl ble hundens reddende engel.

– Dette var bare millimetere fra at det gikk virkelig galt, forteller Grøndahl.

Han hadde hunden på operasjonsbordet i halvannen times tid før det ble klart at den trolig vil overleve.

– I tillegg til de dype bittene over ryggen, var bukveggen flenget opp i 10-12 centimeters lengde, men uten at tarmene var ødelagt. Det var derimot omfattende store skader på muskler og sener, sier Grøndahl.

All den tid hunden nå ser ut til å være på bedringens vei, har han stor tro på at det skal gå bra, selv om faren for infeksjon ennå ikke er over.

I etterkant av ulveangrepet har Einar Holum rapportert hendelsen både til fylkets viltforvalter og Statens naturoppsyns (SNO) representant Hans Petter Klokkerengen.

– Jeg har også sendt veterinærregningen til fylkesmannens miljøvernavdeling, og regner med at jeg får den refundert, all den tid det er statens «løs- bikkjer» som angriper andres hunder ute i skogen, sier han – og håper at siste tur til skogs sammen med Løsti ikke er gjort ennå.

Artikkeltags