3,8 millioner til Fet kirke

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

FETSUND: Fet kirke forfaller, og har i lang tid trengt viktig rehabilitering. Problemet er at pengekassen har vært bunnskrapt. Nå foreslår rådmannen i sitt budsjett å gi 3,8 millioner kroner til vedlikeholdsarbeidet.

DEL

Listen over arbeid som må gjøres for ikke å ødelegge kirken totalt, er lang som et vondt år. I de bygg- og maletekniske rapportene har konsulenten konkludert med en kostnad på mellom 3 og 4 millioner kroner netto. Råte- og fuktskadene er store. I tillegg er overflatene skitne og begrodde av sopp og alger. At rådmannen tilgodeser kirken med 3,8 millioner er en god nyhet for kirkeverge Sølvi Støvin.

– Dette er fantastiske nyheter. Disse midlene har vi ventet på lenge. Samtidig har vi vært klar over at kommunen har hatt en trang økonomi. De har rett og slett ikke hatt råd til denne investeringen tidligere, sier Støvin til Indre Akershus Blad.

Ifølge konsulenten som har sett på kirken må følgende punkter gjøres:

  1. Vegetasjon rundt kirken må reduseres/fjernes.
  2. Eksisterende maling fjernes før ommaling.
  3. Et bedre tilpasset malingssystem velges.
  4. Vinduene må rehabiliteres.
  5. Takrenner og beslag må skiftes
  6. Den innblåste isolasjonen må fjernes der det er fuktskader.
  7. Ødelagt panel må skiftes.
  8. Det må utarbeides bedre løsning med henhold til gitrene i klokketårnet.
  9. Ventilasjonsplan må utarbeides og gjennomføres.
  10. Snøfangerene må sjekkes/repareres.

Grunnen til det store forfallet er blant annet mangelfull grunnarbeid, bruk av feil maling, dårlig snekkermessige løsninger mellom treverk og beslag og mangelfullt og feilaktig vedlikehold av vinduskarmene.

Les mer i papirutgaven av Indre Akershus Blad

Artikkeltags