Lokale sparebanker hadde knapt noe valg etter at Norges Bank økte styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2,25 prosent. I tur og orden har Høland og Setskog Sparebank, Romerike Sparebank og Aurskog Sparebank besluttet å øke utlåns- og innskuddsrenta for privat- og bedriftskunder.

– Vi har vedtatt at bankens utlåns- og innskuddsrente vil øke med inntil 0,5 prosentpoeng. De nye rentesatsene gjelder fra 27. september på nye boliglån og innskudd, og fra 10. november for eksisterende boliglån og innskudd, opplyser assisterende banksjef Tor-Erik Palmyr i Romerike Sparebank.

Han legger ikke skjul på at Norges Banks hyggige renteoppganger vil påvirke enkelte kunders privatøkonomi. Likevel tror han de fleste kundene vil tåle høyere utlånsrente.

– Banken tar alltid høyde for at våre boliglånskunder skal tåle renteoppgang på 5,0 prosentpoeng. Vi tror derfor det kommer til å gå bra med de fleste, supplerer administrerende banksjef Siri Berggreen, og legger til:

– Vi vil kjempe for å holde våre utlånsrenter lavest mulig fremover, være tilgjengelig, fleksibel og gi gode råd, slik at banken er konkurransedyktig og attraktiv for kunder som ønsker lån.

Folk har spart

Høland og Setskog Sparebank øker utlånsrenta for privat- og bedriftskunder med henholdsvis 0,25 og 0,50 prosentpoeng. For bedriftskundene skjer endringen fra og med 14. oktober, mens privatkundene vil merke renteøkningen fra og med 14. november.

Aurskog Sparebank øker boliglånsrenta med inntil 0,5 prosent. I en pressemelding fra banken heter det:

«Økte renter er gode nyheter for alle med innskudd i bankene. Etter lang tid med lav avkastning på bankinnskudd har nå innskuddsrentene kommet opp på et bedre nivå. Gjennom årene med pandemi og lave renter har vi sett en stor økning i fondssparing hos kundene. Med mer overskuddslikviditet i husholdningene fikk i tillegg mange anledning til å spare opp en god buffer på konto til tøffere tider. Selv om økonomien nå er mer presset enn den har vært gjennom pandemien, har sparingen til kundene fortsatt – nå også i større grad på bankinnskudd.»

Aurskog Sparebank øker innskuddsrentene og bankens beste innskuddsrente er nå boligsparing for ungdom med 4,5 prosent og spareplan med 2,75 prosent.

Renteendringen vil ha virkning fra 22. november for eksisterende kunder og fra 7. oktober for nye kunder.