Første dugnadshelg i august ble fulltegnet, og SHIUL-patrioter i alle aldre bidro.

– Det største dugnadsbehovet melder seg over nyttår, da jobben innvendig begynner. Inntil videre er det fagfolk som bygger hallen. Vi har vært veldig bevisste på å bruke lokale håndverkere hele veien, mange av dem er unge, og de har til nå gjort en formidabel jobb, skryter daglig leder Nina Granerud Fjeld i Søndre Høland Idretts- og Ungdomslag.

Lokale firmaer bidrar

Det er 15 firmaer involvert i byggeprosessen rundt Søndrehallen, de aller fleste fra Aurskog-Høland kommune:

Høland og Setskog E-verk forestår energi og oppvarming, Romerike Bredbånd bidrar med fiber, Nystuen Graveservice leverer grunnarbeider, Bjørklund & Løvlien står for betongarbeider mur og flis, Høland Rør står for rørarbeider og varmeinnstallasjon, Hemnes El-Installasjon AS sørger for elektrisitet og belysning, nød og ledelys, Killingmo & Tønsberg leverer hallinnredning og idrettsutstyr, Noractor leverer glass og vinduer/dører, Hemnes Bygg leverer byggvarer og trelast, Coop Marked Hemnes står for bevertningen av dugnadsarbeiderne, Østenby Blikkenslagerverksted leverer blikk og ventilasjonskanaler og Runes containerservice tar seg av avfallsbehandlingen.

Leverandør av pukk og grusprodukter er Bergquist og Høland Betong og Pukkverk. Transportør her er Emil Simonsen.

Lettbetong Mysen, Betong og transportør Roy Dahl bidrar også, mens Caverion Askim står for ventilasjon.

Ildsjel Kjell Lindahl, som er inne i sitt 80. år, har hatt sammenhengende verv i Søndre Høland Idretts- og Ungdomslag siden 1956. Han har arbeidet for Søndrehallen siden 1980-tallet, da SHIUL fikk byggetillatelse til en Moelven-hall.

– Løft for Søndre Høland

– Av ulike årsaker falt det prosjektet i grus. Det er på høy tid at Søndrehallen blir en realitet. Det gleder meg veldig å se de unge og lokale håndverkerne som driver med grunnarbeidet nå. De er dyktige og grundige. Når vi i tillegg har en kapasitet som Jan Rune Fjeld som bas, må vi ha lov til å si at byggingen av hallen er i de beste hender. Når hallen står ferdig, blir den et løft for alle som bor i Søndre Høland, og anlegget på Bråtevangen vil framstå som et av landets fineste i sitt slag, slår patrioten fast.

Lindahl, som selv var bas for byggingen av klubbhuset på Bråtevangen, som sto ferdig i 2002, bidrar fortsatt med dugnad i SHIUL.

Siden 2009 har han vært med i Onsdagsgjengen, en gjeng dugnadsglade pensjonister som trår til for SHIUL hver uke.

Da Indre var på besøk var karene i gang med en rekke prosjekter: Planting av tujahekk, noen var håndtlangere for håndverkerne som arbeider med Søndrehallen, rengjøring av søpledunker, klipping av gresset i Hemnes sentrum og kunstgresslegging for å for-skjønne garderobeinngangen.

– Onsdagsgjengen vedlikeholder anlegget på Bråtevangen på en utmerket måte. Det sparer klubbens øvrige medlemmer for drøssevis med dugnadstimer. I tillegg arbeider karene med inntektsbringende arbeid, som blant annet å klippe gresset i Hemnes sentrum på oppdrag fra Hemnes vel og Hemnes Næringsforening og ulike vedlikeholdsoppdrag for Aurskog-Høland kommune. Dette er viktige bidrag til klubbkassa, sier Nina Granerud Fjeld, mens hun steker karbonader til lunsjen som gamlekarene inntar i klubbhuset på Bråtevangen. I snitt teller de mellom 12 og 15 hver gang.

Sosial møteplass

Selv om karene arbeider så svetten siler for klubben i sitt hjerte, er det sosiale aspektet viktig. Å komme til Bråtevangen en dag i uka for å treffe likesinnede og skrøne og le, er et høydepunkt.

Maten blir satt på bordet, og praten går livlig. Vi får vite at yngstemann Sven Ingar Kristiansen på 65 år kun er med i Onsdagsgjengen på «prøve», og at Arnstein Moe med sine 82 år er gruppas veteran.

Når vi spør hva motivasjonen er, kommer svaret unisont og kjapt_

– Vi er glade for å gjøre noe for å legge til rette for at barn og unge skal ha noe meningsfylt å gjøre. Dessuten har vi det veldig trivelig sammen.

Kjell Lindahl, legger til:

– Vi har plass til flere. Tiltaket kan anbefales på blå resept!