Det som er skremmende, er mangelen på vilje (?) til å sørge for et penere sentrum på Hemnes

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dag Gaarder skriver om sitt hjemsted Hemnes.

DEL

MeningerI IAB 25. mars kom Arnfinn Wennemo med en fin utredning og tanker om framtiden i kommunen.

Trygve Tamburstuen likeså.

Det å ta vare på særpreget og mangfoldet ved de forskjellige tettstedene og tilhørende områder betyr mye for trivselen og tilhørigheten.

I 20-30-40 år har vi stadig hørt at kommunens tilbud/ansvarsområder må sentraliseres på grunn av økonomi. Sentralisering av diverse er ok det, men med det menes vel ikke at øvrige tettsteder/områder skal forfalle eller at beboerne sjøl må ordne opp?

Det skal sies at det har skjedd/og skjer mye positivt i kommunen vår i de siste årene. Det er tatt store grep på Bjørkelangen (kommunesenteret vårt), som også alle beboere i kommunen kan ha gleden av, og det er veldig bra. På Hemnes – hvor jeg bor – har det også skjedd en del positivt. Da tenker jeg blant annet på at det  er bygget en del småhus/leiligheter av private utbyggere. Unge hemnesinger kommer tilbake til bygda, og nye innbyggere har vi også fått.

Hellesjø Eiendom A/S har kjøpt Coop-bygget, og er i gang med planlegging av leiligheter i 2. etg.,  oppgradering av bygget utvendig og området rundt. Coop (som leietaker) skal foreta en oppgradering av butikken innvendig. Det vil si at dette blir også foretatt av private.

Det som er skremmende, er mangelen på vilje (?) til å sørge for et penere sentrum på Hemnes. Nye tomter og omsorgsboliger er det og et skrikende behov for. Det er etter min mening på tide at Aurskog-Høland kommune våkner, med tanke på å gjøre noe med sine uteområder.

For cirka 10 år siden ble to hus i sentrum kjøpt av kommunen og revet. En såkalt «park» ble opparbeidet på det ene området (av Hemnes Vel). Det er et trist syn: To-tre  mål grønn slette med tre «velkrakker», ei søppelkasse og en dårlig klippet plen med mye søppel strødd rundt. Juletreet (satt opp av velet) står til påske. Ser at det er planer om en «ny park» der i stedet for omsorgsboliger på området. Da blir det vel å vente i 10 nye år før det skjer noe. I mellomtida kan dere dra på besøk til Trøgstadheimen og se på uteområdene der!

En «park» skal vel også vedlikeholdes. Er det noe kommunen ikke kan, er det nettopp dette. Selvfølgelig koster dette noen kroner årlig, og det tror jeg det må være mulig å finne plass til i budsjettet.

Grøntområder har vi nok av på Hemnes, og barn/unge og eldre har stor glede av å benytte områdene rundt Søndrehallen og Bygdetunet. En gangvei/sti nede ved Bråtevannet ville også glede beboere på Hemnes.

På «den andre sida av veien» ligger den andre tomta som er nevnt. Denne blir per dato brukt som  parkeringsplass for ansatte ved sykehjemmet. Den var nesten helt igjengrodd, da «gamlekara»  i SHIUL (på eget initiativ) tok tak og grovrensket/ryddet opp. Denne ligger midt i sentrum, og er et sørgelig syn. Med enkle midler kan det asfalteres, settes opp et gjerde mot nabohuset (må være trist for naboen å ha en slik utsikt fra terrassen), og fortsatt brukes som en parkeringsplass det er behov for. Her er det snakk om vilje og ikke penger, men selvfølgelig er det her også rimeligst bare å ha det slik det er!

Leste også at Arbeiderpartiet har planer om omsorgsboliger i Sykehjemsveien og Kolleveien. Det går da ikke an å legge omsorgsboliger i skråningen og «bergskala» oppi der! Har dere i det hele tatt vært i området, eller bare «sett på kartet»? Det vil sikkert bli de dyreste omsorgsboligene i kommunen. Ovenfornevnte parkområde burde – etter min mening – bli brukt til omsorgsboliger, med et atrium i midten. Et rimeligere og mye bedre alternativ.

Blir spennende å se hvordan kommunen vil løse dette, og om det i det hele tatt vil skje noe i åra framover.

«Vi får kjempe videre for det som vi har kjært» som Arnfinn Wennemo sier.

Vi må opprettholdet mangfoldet i den «romslige kommunen».

Sørhølendinger – dere vet vel hvem dere skal stemme på til høsten?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags