De som sitter hjemme i sofaen og gulper på sosiale medier, bidrar med minst

DUGNAD: Stiftelsen Aur Prestegård drives for det meste av dugnad. Indres redaktør ber flere vise dugnadsånd.

DUGNAD: Stiftelsen Aur Prestegård drives for det meste av dugnad. Indres redaktør ber flere vise dugnadsånd. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Indres redaktør ber folk ta verv og stille på dugnad.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Valgkomiteene jobber på spreng med å fylle verv og oppgaver i lokale lag og foreninger. Februar og mars er årsmøtetid, og da er drømmescenarioet at mange ønsker å gjøre en innsats. Dugnad er et gammelt norsk ord som betyr felles utført og vanligvis ulønnet og frivillig arbeid for fellesskapet. Skjønt dugnad kan være så mye mer enn det.

På landsbasis utgjør den frivillige innsatsen 75–80 milliarder kroner i året. Ja, du leste riktig! Over 60 prosent av den norske befolkningen jobber 115.000 årsverk hvert eneste år – uten å få betalt.

Er vi flinke til å verdsette innsatsen? Klarer vi å legge egoismen til side når lag og foreninger ber om en tjeneste? Tallene ovenfor viser at mange ønsker å bidra på en eller annen måte. De som har mer enn nok å henge fingrene i fra før, er paradoksalt nok de som sier ja til mest. De som sitter hjemme i sofaen og gulper på sosiale medier, bidrar med minst. Det er også et paradoks.

Redaktør: Arne Henrik Vestreng i Indre Akershus Blad.

Redaktør: Arne Henrik Vestreng i Indre Akershus Blad.

Dugnad og frivillig arbeid er på mange måter det som holder det lokale maskineriet i gang. Ja, hva er egentlig et lokalmiljø uten frivillige som bruker av sin tid og sine krefter for å skape aktivitet og liv og røre?

LES OGSÅ: Profilert bedriftsleder fra Aurskog-Høland må i fengsel etter bedrageri

Det hadde ikke blitt all verden. Den store utfordringen blir å holde dugnadsånden oppe. Hva må til for å få til det? Jeg tror det er viktig å fordele oppgaver og ansvar som fint kan kombineres med jobb og familieliv. Ideelt sett bør de frivillige oppgavene gå på rundgang – ikke minst for å forhindre at ildsjeler blir utbrent.

For dugnad og foreningsarbeid skaper samhold, vennskap, og er en fin måte å bli kjent med folk og bygda.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken