I år teller Toppidrett ski ti elever: Signe Nordli fra Bjørkelangen, Marie Dæhlen, Bjørkelangen, Pauline Tørnby, Rømskog, Asbjørn Holt Tønsberg, Aurskog, Jacob Hamelin, Canada(utvekslingsstudent), Daniel Bergquist, Rømskog, Sander Rogndokken, Fet, Ole Tobias Bjerke Utne, Sørum, Øyvind Løvstad, Sørumsand og Marius Lunder Jensen, mens Ole Holt Olsen har treneransvaret.

Både Turid Dahlum Nilsen og Ole Holt Olsen ser en fin progresjon i gruppa.

Bakgrunnen for at Bjørkelangen videregående skole opprettet Toppidrett ski, var å kunne gi et tilbud til kombinasjon skole-full satsing på langrenn på hjemmebane, slik at de ikke måtte flytte hjemmefra til skigymnaser.

Elvene på Toppidrett ski får muligheten til fem treningstimer ukentlig innenfor skoletida. I tillegg er de alle med i treningsgruppa Team mix, også her med Ole Holt Olsen. Her er det er laget et fast opplegg med flere fellestreninger på kveldstid i løpet av uka.

– Innstrammingene i fraværsreglene i skolen har blitt en utfordring, men vi har prøvd å løse dette etter beste evne. Her har ikke minst Jonny Engen gjort en kjempejobb for å få den kabalen til å gå opp, forteller Turid Dahlum Nilsen.

At snøforholdene kunne bli en stor utfordring lå i lufta, men var intet hinder for realiseringen av Toppidrett ski.

– Vi har sett litt på hva de har gjort i Vestfold. Der har de enda dårligere forhold enn oss, men tilsvarende opplegg der de har vært med på å få fram mange gode juniorer. Der er kunstsnøanlegget i Stokke en viktig faktor. Vi har helårsanlegget på Hvalstjern der Fet skiklubb, som var sentral når Toppidrett ski ble utformet, gjør en kjempejobb med å legge forholdene til rette, sier Ole Holt Olsen.

Etter en fjorårssesong med en del sykdom, har 2017 blitt et sportslig løft, med god progressjon i treningen og lite skader og sykdom.

Første mål nådd

Første mål var å få inn løpere på topp-30 i norgescupsammenheng. Det målet var Marius Lunder Jenssen først til nå. Han har gått til kvartfinale i de to siste norgescuprennene, og ble nummer 23 i 18-årsklassen forrige gang, mens det ble 19. plass på Voss lørdag.

– På gode dager og med topp ski er det flere av løperne i gruppa som kan nå en slik plassering i løpet av vinteren, sier Holt Olsen

– Det har blitt mange runder her i vinter, sier Ole Tobias Utne da Indre treffer gruppa forut for ei sprintøkt på Hvalsjern.

Både han trenings-og skolekamerat Øyvind Fredrik Løvstad har hentet hjem KM-medaljer i vinter i Akershus skikrets, mens rømsjingen Daniel Bergquist har gjort det samme i Østfold. Sistnevnte går for øvrig siste året på Bjørkelangen, men planen videre er å flytte til Lillehammer og fortsette kombinasjonen skisatsing skole derfra.

– Jeg er imponert over hvor strukturerte medlemmene i gruppa er. Her blir det ikke tid til så mye mer annet enn skole og trening, og mitt inntrykk er at samtlige er ute til å få best mulig resultat både innen idretten og skolearbeidet, sier Ole Holt Olsen.