– Nå skal vi se hva kultursalen er god for!

Sigbjørn Solheim (i midten) stiller med mye messing og dyktige musikere og sangere. Med seg på «Lys i mørketid» har han blant annet kulturskolelærerne og tidligere kolleger Richard Morgan (t.v.) og Torgeir Fausken Arnesen.

Sigbjørn Solheim (i midten) stiller med mye messing og dyktige musikere og sangere. Med seg på «Lys i mørketid» har han blant annet kulturskolelærerne og tidligere kolleger Richard Morgan (t.v.) og Torgeir Fausken Arnesen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ex-kultursjef Sigbjørn Solheim har med seg kor, musikere og dansere fra Aurskog-Høland når den nye kultursalen skal settes på prøve.

DEL

Med Søndre Høland blandede kor, et brassband, dansere, bildevisning på storskjerm og så videre skal den nye kultursalen på Bjørkelangen brukes til fulle når det er duket for «Lys i mørketid» torsdag kveld.

– Jeg har tatt sjansen på å leie storstua, og inviterer med en haug med folk på scenen, sier Sigbjørn Solheim til Indre Akershus Blad.

– Vi har bygd en fantastisk sal. Den hadde jeg lyst til å teste ut, og se hva den er god for, sier Solheim, som er bosatt i Trøgstad.

Både scenestørrelse og alt det tekniske skal bli satt på prøve.

– Noen tenker at scenen er veldig stor, men det er den ikke. når det sitter 30 personer og spiller, pluss et kor på 40 personer og åtte dansere skal på scenen samtidig. Da skulle man gjerne hatt noen meter ekstra. Når det gjelder lyden bruker vi den elektroniske akustikken med ett og et halvt sekunds etterklangstid. Så bygger vi PA som svakt tillegg oppå det.

Men noe øredøvende show skal det ikke bli. Det lover kommunens tidligere kultursjef.

– Vi skal ikke dundre på. Dette blir en konsert alle kan lytte til, og man slipper å gå ut med dotter i ørene eller vondt av noe slag. Det blir mange fine stykker med mye fine klanger, og fantastiske bilder på bakveggen samtidig. Jeg håper dette kan gi folk et lite lysglimt, sier Solheim.

– Det er lagt mye arbeid i å skape gode stemninger, både gjennom selve musikken, og gjennom bruk av bilder, teknikk og dans.

LES OGSÅ: Sprayet nazikors ved lokalt tjern: – En kan spøke og fleipe med mye, men her går grensa!

Blandakoret, brass, lokale musikere og dansere

En lang rekke lokale aktører skal i sving under «Lys i mørketid».

Søndre Høland blandede kor med dirigent Grazyna Saxegaard inviterte med seg Sigbjørn Solheim til fjorårets kirkekonsert. Nå blir invitasjonen gjengjeldt.

– Det var naturlig å spørre om de ville være med for å framføre noen egne sanger, og noen låter med felles regi, sier Solheim.

Nest største lokale gruppe blir Dansekompaniet og modernedanserne til kulturskolen, som skal være med på to numre.

Med seg i bandet har Solheim gitarist Totto Johansen, bassist Hans Ulviken, pianist Richard Morgan og Torgeir Fausken Arnesen, lærer i kulturskolen og bosatt på Sørumsand, på slagverk/melodisk slagverk.

– Det har vært Sigbjørn store drøm å ta med seg venner hit. Dette blir bra, og det blir det uansett hva han tar i, sier Torgeir Fausken Arnesen.

Han gleder seg til konserten, og det samme gjør kulturskolekollega Richard Morgan.

– Det er flinke folk å jobbe med, og dette blir noe helt annerledes enn vi er vant til, sier Morgan.

Eidsberg brassband, hvor Solheim er trofast medlem, og Azra Nukicic fra Trøgstad skal også bidra. I tillegg blir det vist natur- og nordlysbilder av fotograf Øystein Lunde Ingvaldsen i forestillingen.

Sigbjørn Solheim vil også trekke fram kulturarenaens tekniker Trond Inge Johansen fra Fosser.

– Trond har fått flere utfordringer å løse for at kvelden skal bli magisk for publikum. Her vil vi også forske nærmere på hvordan den elektronisk styrte akustikken kan virke sammen med tradisjonell PA på en måte som gjør lyden i salen enda bedre enn ved kun å bruke den ene muligheten, sier Solheim.

LES OGSÅ: Pølsemakerne Roy (67) og Harry (72) har ikke forsvunnet: – Det er godt å ha no' å lea med

– Øver alt jeg kan

Han har leid kultursalen helt på eget initiativ, og betaler full pris som ekstern aktør. Solheim, som sluttet som kultursjef i Aurskog-Høland kommune 1. juni, begynner som assisterende rektor ved kulturskolen i Oslo etter nyttår.

– Det er en liten skole med 7.200 elever. Men den skal bli større, sier Sigbjørn Solheim med glimt i øyet.

– Det jeg trodde eller fryktet skulle bli en rolig høst, har blitt fylt med utrolig mye bra innhold. Denne konserten blir nok eneste mulighet til å oppleve meg som solist i en helaftens forestilling. Og jeg øver alt jeg kan for at det ikke skal bli en Olga Marie-type opplevelse, sier Solheim.

– Hva får vi høre?

– Konserten starter med en spot på skarptromme når JFK Prologue av John Williams er første låt ut med en lyrisk trompetsolo, etterfulgt av A Child is Born på flygelhorn og Dolly Partons låt Jolene, sier Solheim.

I tillegg skal Bachs vakre koraler fra Juleoratoriet serveres. Det samme gjelder utdrag fra Phantom of The Opera og Winter Wonderland. Og mye, mye mer...

LES OGSÅ: Ektepar har brukt over en 1 million kroner til å utvikle et boligområde. Nå har alt stoppet opp

Artikkeltags