Fikk 100 000 for å ta vare på kulturminner

ARBEIDSLAG: Nils U. Hagen (t.v.) er leder for utegruppa, Helge Njaa er prosjektleder og Morten Svendsen arbeidsformann. Trioen gjør en viktig innsats for å få reparert et 100 år gammelt lensekar. I bakgrunnen ses «stengerekka» med ti såkalte «rierkar» og nærmest står det som nå demonteres og etter hvert skal framstå som nytt.Foto: Torill Funderud

ARBEIDSLAG: Nils U. Hagen (t.v.) er leder for utegruppa, Helge Njaa er prosjektleder og Morten Svendsen arbeidsformann. Trioen gjør en viktig innsats for å få reparert et 100 år gammelt lensekar. I bakgrunnen ses «stengerekka» med ti såkalte «rierkar» og nærmest står det som nå demonteres og etter hvert skal framstå som nytt.Foto: Torill Funderud

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

SØRUMSAND: Sørum jobber systematisk med kulturminnene sine. Nå gir kommunen Bingen Lenseminneforening 100 000 kroner til arbeidet med å ta vare på et av bygdas største kulturminner.

DEL

De 51 lenskarene som står i elva sørover fra Bingsfossen, er preget av å ha stått i elva i vær og vind i over hundre år.

Treverket morkner og gir etter, steinene raser ut og på noen av dem vokser det trassige trær som klorer seg fast.

Bingen Lenseminneforening jobber derfor ufortrødent med å fortelle om betydningen som elva og arbeidet med tømmerfløting har hatt for Sørumsand – og ikke minst med å ta vare på de synlige bevisene etter århundrer med virksomhet på elva.

Leder Berit Leikhammer i foreningen forteller at de har valgt å reparere karet nærmest land fordi området ved Fløterbrakka på Vestby etter hvert vil bli et knutepunkt med turmuligheter til lands og til vanns.

Les også: Målkalas hjalp ikke - KM-tittelen glapp

Da blir det lettere å benytte hele dette feltet ved Glomma, med Idrettsparken og skogen rundt, til friluftsliv og rekreasjon.

– Det skal anlegges turvei langs elva, og utegruppa vår skal bygge opp ny brygge der den gamle lå. Mange vil dermed få sjansen til å se hvordan et komplett lensekar opprinnelig så ut og samtidig benytte hele området til rekreasjon og friluftsliv, sier hun.

Hvis sola hadde tittet fram for å speile seg i vannet, ville Glomma kastet enda mer glans over tildelingen enn bare ved sitt blotte nærvær.

Mens elvevannet gled langsomt og behersket forbi hvilebrakka på Vestby, holdt kulturminnekonsulent Bodil Westby en tale for å fremheve hvor viktig ildsjeler er for levende, lokal kultur.

– Grunnen til at Lenseminneforeningen får denne summen på 100 000, er den formidable innsatsen foreningen gjør! Arbeidet dere gjør, er av nasjonal verdi, understreket hun.

Lensekarene er lafta helt ned til bunnen og det er stort sett relativt grunt der de er plassert.

Les også: Se hvem vi traff på ølfestival

Karet som blir reparert nå, står på omtrent to meters dyp og er fylt med 300 kubikk stein.

– Arbeidet er ganske tungt og vi må jobbe mens vannstanden er lavest. Det betyr at vi holder på i den kaldeste årstida, men arbeidet holder oss varme og vi har det artig sammen. Vi blir bare enda mer imponert over arbeidet som i sin tid ble gjort av tømmerfløterne. De jobbet også i sludd og regn – og helt uten moderne hjelpemidler som vi har, sier Morten Svendsen, som håper flere nevenyttige kan la se friste til å bli med på laget.

Sammen med Nils U. Hagen og resten av utegruppa tømmer han lensekaret helt for stein. På land venter over 100 furustokker, som de har hogd og håndbarka. Det er tømmer som foreningen har fått fra kommunens skog og som skal erstatte det morkne treverket.

Artikkeltags