– Vi endte opp med at det måtte bli begge eller ingen

Tospann: – Vi har fulgt hverandre siden vi var små, vært med på det meste i 38 år for teaterlaget, og vi valgte samme yrke, sier to fornøyde lærere, Laila Løvbråten og Jon-Olav Riiser med et stort smil.Foto: Bodil Stigen Dammerud

Tospann: – Vi har fulgt hverandre siden vi var små, vært med på det meste i 38 år for teaterlaget, og vi valgte samme yrke, sier to fornøyde lærere, Laila Løvbråten og Jon-Olav Riiser med et stort smil.Foto: Bodil Stigen Dammerud

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

HEMNES: Laila Løvbråten (53) og Jon-Olav Heyerdahl Riiser (53) har fulgt hverandre i rundt 50 år. De har opplevd mye applaus fra teaterscenen. I sommer fikk de en knallstart som teatersjefer med Hakkebakkeskogen!

DEL

Vi fikk en hyggelig sommerprat med Laila Løvbråten og Jon-Olav Riiser i etterkant av Hakkebakkeskogen, som ble første forestilling i deres regi for Søndre Høland Teaterlag.

Det var tidligere teatersjef og instruktør Thorun Werswick som kastet ballen over til dem. Et inderlig ønske fra henne at de overtok lederrollen etter 38 år.

Begge eller ingen

– Vi er ydmyke for den tilliten. Men det ble en tenkerunde, og endte opp med: Begge eller ingen! Og sånn ble det, forteller Laila med et stort smil.

– Det var ikke et tilfeldig valg å starte med et barneteater. Vi følte oss rett og slett tryggere med det valget, sier Jon-Olav overbevisende.

Thorun Werswick er i etterkant klar i talen:

– Hakkebakkeskogen fikk en flying start! Laila og Jon-Olav står så inderlig støtt på beina. Jeg ble veldig glad da de tok denne utfordringen. Nå er de klare for nye oppgaver, sier hun med stor optimisme.

– Vi er ydmyke og vi overbringer en stor takk til et strålende publikum (1.200). Og vi vil berømme skuespillerne, liten som stor i flere generasjoner. Alle er like viktige i et skuespill, sier de nye sjefene.

Laila og Jon-Olav gir seg ikke som skuespillere. De spilte henholdsvis Bestemor Skogmus og Bakermester Harepus. I tidligere oppsettinger likte Laila rollen som Hønse-Lovisa i Ungen spesielt godt.

– Den største oppgaven for oss nå er å finne rette personer til de forskjellige rollene, understreker duoen med store smil.

– Vi har fulgt hverandre i cirka 50 år. Det starta med sang på sanitetens juletrefest på Hemnes med Alf Hoel på trekkspill. Mødrene våre var aktive i den foreningen, og vi sang på juletrefest i flere år etter vår første opptreden, forteller Jon-Olav.

– Og det var stort å synge i mikrofon hjemme hos familien Riiser. Nesten ingen eide noe sånt den gang, forteller Laila Løvbråten.

Hun tjente de første kronene på sang, da hun jodlet på skoletrappa. Frøken Hoffsbakken lærte kunsten å jodle etter ei plate far Trygve kjøpte da hun var seks år.

Yrkesveien ble også den samme for begge, og de ble lærerkollegaer i 20 år på Bråte barneskole.

– Vi liker godt å jobbe med barn, sier de.

– Hva er det sterkeste dere har opplevd fra scenekanten?

– Uten tvil da vi besøkte Ullersmo landsfengsel. Vi het «De glade gjøglerne». Ei undergruppe i Teaterlaget. Det var sterkt da hardbarka fanger mykna opp underveis. De lo og sang, noen felte tårer og vi fikk mange gode klemmer...

Det siste året har de vært med i ei musikkgruppe de kaller for Visegruppa Samvirketråkka (øver i gamle S-laget), som blant annet var på scenen under sommerens allsangsuksess på Bygdetunet.

– Vi gleder oss stort til november. Da skal vi spille i en time før Elvisimitator Tony Nilsson sitt show i Hølandshallen. Det er morsomt for oss å få delta på et proft arrangement med så dyktige folk.

Artikkeltags