Petterson-roman blir film

Fra bok til lerret: Forfatter Per Petterson fra Hemnes har fått svært mye oppmerksomhet for sin roman «Ut og stjæle hester». Nå blir historien om forholdet mellom far og sønn til spillefilm. Foto: NTB scanpix

Fra bok til lerret: Forfatter Per Petterson fra Hemnes har fått svært mye oppmerksomhet for sin roman «Ut og stjæle hester». Nå blir historien om forholdet mellom far og sønn til spillefilm. Foto: NTB scanpix

Artikkelen er over 1 år gammel

Norsk filminstitutt tildelte onsdag nær 12 millioner kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen «Ut og stjæle hester», basert på Per Pettersons roman med samme navn.

DEL

(Romerikes Blad) Det er produksjonsselskapet 4 1/2 Fiksjon AS ved produsentene Turid Øversveen og Karin Julsrud som mottar tilskuddet på 11.830.250 kroner.

Regissør er meritterte Hans Petter Moland, som står bak filmer som «En ganske snill mann» (2010) og «Kraftidioten» (2014).

Norsk filminstitutts konsulent Silje Riise Næss sier i sin vurdering at «når den kritikerroste filmskaperen Hans Petter Moland skriver og regisserer filmversjonen av forfatter Per Pettersons viden anerkjente roman, står vi overfor et mestermøte i nyere norsk kulturhistorie».

Moland sentral regissør

Næss sier videre at «Ut og stjæle hester» ble norsk folkelesning og en New York Times-bestselger som er oversatt til over 60 språk og belønnet med både prestisjetunge Independent- og IMPAC-prisen.

Hans Petter Moland er en helt sentral norsk regissør, og en av våre internasjonalt mest anerkjente. Tre ganger har han konkurrert i Berlinalens hovedprogram, hvor han i 2010 vant publikumsprisen.

Moland har en stor bredde i sitt regiskap, men vender denne gangen tilbake til et tema han har turnert finstemt og nennsomt tidligere – relasjonen mellom far og barn i et livsperspektiv.

Fortjener å bli film

Silje Riise Næss mener at «dette er en roman som fortjener det store lerretet og et samarbeid mellom Moland, Per Petterson og produksjonsselskapet 4 ½ som fortjener å bli realisert til det beste for et stort nasjonalt og internasjonalt publikum».

Per Petterson var svært fornøyd da det ble klart at Moland skulle ha regien. I et tidligere intervju med nettstedet filterfilmogtv.no sa han:

- Jeg ble kjempeglad da jeg hørte at Hans Petter ville gjøre dette. Filmatiseringa av «Ut og stjæle hester» har vært mye av-og-på i mange år, men dette er en regissør jeg har tillit til. Han skrev et reginotat som jeg simpelthen forelsket meg i, sier forfatteren bosatt i Hemnes.

Far- og sønn-forhold

«Ut og stjæle hester» forteller historien om 67 år gamle Trond, som har flyttet til et øde sted i skogen.

Når høsten nærmer seg vinter, gleder han seg til nyttårsaften 2000. Alene. Men så oppdager han at han har en nabo. En mann han kjente sommeren 1948. Den sommeren faren forbereder ham på det store sviket; han skal forsvinne ut av livet hans for godt. Den sommeren han for første gang kjente nærheten av en kvinne. Den samme kvinnen faren forsvant med.

Totalbudsjettet for filmprosjektet er på 39.400.000 kroner.

Gjennom nåløyet

Norsk filminstitutt tildelte onsdag i alt fem spillefilmer midler.

Blant dem er produksjonsselskapet Ape & Bjørns film «Psychobitch», med regissør Martin Lund fra Lørenskog. Filmen, som har et totalbudsjett på 16.1 millioner kroner, er tildelt 4,5 millioner.

De andre som mottar midler er regissør Katja Eyde Jacobsen, «Det annet kjønn» (2 mill.), Dag Johan Haugerud, «Barn» (11,5 mill.) og Thea Hvistendahl, Karpe Diems konsertfilm «Montebello» (950.000).

Artikkeltags