Supergruppe de luxe til Moe

INVITERER: Tom Frogner spilte i lokalet i bakgrunnen for første gang som 14-åring i 1964. I september returnerer han, med Transatlantic Express, som har musikere i verdensklasse i besetningen.

INVITERER: Tom Frogner spilte i lokalet i bakgrunnen for første gang som 14-åring i 1964. I september returnerer han, med Transatlantic Express, som har musikere i verdensklasse i besetningen.

Artikkelen er over 1 år gammel

MOE: Tom Frogner fra Momoen hadde sin første spillejobb som 14-åring i lokalet på bildet. 53 år etterpå er han primus motor for en konsert med nære venner, som tilfeldigvis er artister i verdensklasse.

DEL

Det var Ingar, Lasse Jacob, Magne og Tom Frogner, Jan Erik Aaserud, Ronny Svendsen og Edgar Moe som utgjorde verdens beste band fra Momoen. Karene hadde sin første spillejobb under en juletrefest i forsamlingslokalet på Momoen i 1964. Saints spilte Over the Rainbow. Resten er lokal – og nasjonal historie.

Fikk 125 kroner i hyre

Utviklingen gikk raskt for tenåringene. Etter å ha fått sin første betalte spillejobb, 125 kroner for en konsert på en ungdomsklubb, deltok Saints i en talentkonkurranse og vant Rauma-prisen.

Hofmoen-elever varmt tatt imot 

Det åpnet en del dører. Snøballen begynte å rulle. Saints begynte å turnere: Gvarv, Lillehammer, Skarnes, Solør, Årnes og Odalen.

Fryd & Gammen

Utover 1970-tallet hadde karene skifta navn, til Fryd & Gammen, og ble eksponert på fjernsynet.

Orkesteret ble også fast inventar på Oslos konsertscener, men før dette spilte karene sammen med det verdenskjente brasilianske orkesteret Edmundo Ross på utefest på Tangen på Bjørkelangen i 1968, mens navnet fortsatt var Saints.

– Flere må bli med! 

– De musikerne jeg har hyret til konserten på forsamlingslokalet på Momoen søndag 17. september, kaller seg Transatlantic Express og jeg kan med hånda på hjertet si at Aurskog-Høland ikke har hatt så gode artister i sin sjanger siden nettopp Edmundo Ross spilte på Tangen i 1968, forteller Tom Frogner, som er 67 år i dag og rutinert som få, etter et langt liv som bassist.

Kjøpte leilighet i Florida

I 2001 kjøpte Frogner seg leilighet i Fort Lauderdale i nærheten av Miami. Musikkinteressert som han er, oppsøkte han de lokale musikklubbene.

Her møtte han vokalisten Bill Kooly Scott. Karene ble gode venner og siden 2006 har Scott vært i Norge mellom 20 og 25 ganger, og hver gang har Frogner fikset spillejobber for mannen med fløyelsrøsten.

– Bill er oppdratt i baptistmenigheten. Å være på baptistgudstjeneste med gospelkor i Fort Lauderdale er helt rått. For noen sangere, proklamerer Frogner.

Med i orkesteret er også andre venner fra Frogners lange musikerliv: Paul «Palle» Wagnberg bor på Enebakkneset og er en av verdens fremste på sitt instrument: Hammond B3. Han er kjent fra blant andre The Real Thing, Buckshot Hunters og Black’n Blues.

Julio Iglesias

Nicky Orta, nok en amerikaner, spiller bass i Transatlantic Express. Han har spilt med størrelser som blant andre Julio Iglesias (tidenes mestselgende plateartist), Engelbert Humperdinck og Chick Corea.

På saksofon stiller Petter Wettre, som har vunnet Spellemannprisen to ganger og spilt sammen med blant andre Dave Liebmann og George Garzone.

Gitarist i Transatlantic Express er Staffan William-Olsson, bandkompis med nevnte Wagnberg i The Real Thing, men også kjent fra Mezzoforte og Babylon Brothers.

Mariah Carey

Trommeslager J.D. Anderson har på sin side spilt med Mariah Carey og John Legend.

Det er litt av en gjeng Herr Frogner returnerer til Momoen med, 53 år etter at han debuterte i samme lokale med Saints.

– Bandet har vært i Norge flere ganger, og spilt på steder som Lillestrøm, Lillehammer, Tønsberg, Oppdal og Otta. I denne runden blir det spillejobber blant annet på Jessheim og Lillestrøm. Søndag 17. september var ledig, og da booka jeg like godt forsamlingslokalet på Momoen. Jeg hadde ungdomstida mi her og føler at jeg skylder bygda litt. Bandet spiller alt fra jazz og blues til soul og pop. I sånne supergrupper kan det lett bli litt sånn at egoene tar overhånd, det er fort gjort med så mange flinke folk i et orkester. Dette er ikke tilfelle med Transatlantic Express. Disse gutta spiller hverandre gode og har en sjelden spilleglede, som smitter over på publikum. Velkommen til en helaften med musikk i verdensklasse, avslutter Frogner.

Artikkeltags