Gå til sidens hovedinnhold

Både avskydd og elsket – i dag hyller de blodklubben med festival

Artikkelen er over 3 år gammel

BLAKER: Blodklubb. Enten avskydd, totalt ukjent eller rett og slett høyt elsket. I Blaker står den gamle retten høyt i kurs og lørdag kan i dag meske seg på festival på Bruvollen igjen.

Å lage blodmat er ikke en jobb for sarte sjeler. Denne uka lagde drevne bygdekvinner over 400 klubb av 42 liter blod på det nedlagte Blaker Aldershjem. Aktiviteten var stor og det dampet heftig fra fire store kjeler på kjøkkenet.

– Vi krydrer ikke selve klubben med mer enn salt. Men vi har litt allehånde i kokevannet, forklarer, Liv Foss.

Hun styrer kjelene med pakker av blodklubb som lages på tradisjonelt vis for blakerværinger.

Les også

Første dag over all forventning for Rosenberg: – Har ikke peiling på hvor mye vi har solgt

 

Samlebånd

En blander deigen, to porsjonerer den i passe størrelser, to legger inn små boller av ister tilsatt litt salt og pepper og knyter igjen pakkene med matpapir før den siste senker dem ned i kokende vann. Her går det etter samlebåndsmetoden.

Barndomsminner

– Vi må være effektive når så mye skal lages! Og av drøyt 60 medlemmer, er halvparten involvert i denne dugnaden. Å ta vare på gamle mattradisjoner er helt i bygdekvinnelagets ånd!

Blodmaten har fått et løft med blodklubbfestivalen i Blaker. På lørdag disker Blaker Bygdekvinnelag for fjerde gang opp med tradisjonsmaten som gjør seg best med melk til.

– Mange husker denne maten fra da de var små. Det var mye vanligere å lage blodklubb i slaktetida før enn det er nå. Men det er nok som med annen tradisjonsmat, den løftes fram igjen og blir populær. Det er vel de færreste som lager klubb selv og derfor er det ekstra godt å få vår hjemmelagde på festivalen, tror kokkene.

Les også

Selger 130 pizzaer og 70 kebaber på en god dag

 

– De fleste som kommer er 50+, men den yngste vi venter på lørdag, er bare 4 år.

I år er de godt forberedt på etterspørselen etter å kjøpe med seg blodklubb hjem. Etter å ha mesket seg med den gamle retten i fjor, var det mange av de 200 gjestene som ønsket å få med seg klubb hjem etter festivalen. Da gikk de fort tomme på kjøkkenet.

– Men 400 ferske klubber må vel holde et godt stykke?

– Det håper vi! Så får vi også håpe at gjestene ikke forspiser seg, men orker å svinge seg lenge og vel i dansen etter maten.

Kommentarer til denne saken