Wiktor spilte i Royal Albert Hall og foran kommunistpampene – rørte ikke et instrument på 15 år, nå er han tilbake

FLINK MUSIKER: Wiktor Starzak tok ikke i et instrument på 15 år, men en gang spilte han i Royal Albert Hall. Foto: Roger Ødegård

FLINK MUSIKER: Wiktor Starzak tok ikke i et instrument på 15 år, men en gang spilte han i Royal Albert Hall. Foto: Roger Ødegård Foto:

Wiktor Starzak (54) var rangert som den femte beste klarinettisten i Polen og spilte både i Royal Albert Hall og foran kommunistpampene i hjemlandet på 1980-tallet. Etter noen år som sirkusmusiker i Norge begynte han å jobbe på lager. Da ble instrumentet lagt på hylla i 15 år.

DEL

Det var i det polske forsvaret Starzak fikk spille på de flotteste arenaene og foran den ene prominensen etter den andre.

– Det var på 1980-tallet, da regimet var på sitt strengeste. Militærparader var dagligdags. Jeg trivdes ikke i militæret som sådan, jeg var med for å kunne være profesjonell musiker, forteller Wiktor åpenhjertig.

I 1982 han fikk blant annet spille i selveste Royal Albert Hall i London.

– Det kan ikke beskrives. Vi spilte tre kvelder under Night of the Proms. Assistenten som skulle sørge for at notene sto på plass også videre hadde satt arkene opp ned den første kvelden, så da ble jeg litt nervøs, men det gikk bra. Det var en stor opplevelse, forteller Starzak, som kommer fra byen Rzeszòw (250.000 innbyggere).

Stort press

Starzak, som også spilte i jazzorkesteret Big Warzaw Band, beskriver tida som profesjonell musiker som et stort press.

– Vi øvde fem-seks timer hver dag og du måtte prestere hvert eneste sekund. Med et sånt regime over oss ble det litt begrensa hvor mye glede en hadde av det også, sier polakken, som har bodd i Norge i 27 år.

Det var Cirkus Merano som lokket ham til landet tidlig på 1990-tallet.

Lierfossing og sirkusdirektør Knut Dahl hadde et noe større orkester enn hva som er vanlig i den bransjen.

– Vi var 12 musikere. Knut behandlet oss godt. Jeg har gode minner fra den tida. Etter hvert fikk jeg meg familie og flyttet til Bjørkelangen. Da var det på tide å få seg en jobb der det var mindre reising. Jeg har hatt en lagerjobb hos Tollpost i en årrekke, forteller Starzak.

KLARE FOR AURSKOG KIRKE: Tom Litzheim, (t.v.), Per Torgersen, Sidney Starzak og Wiktor Starzak og resten av SAS Janitsjarorkester inntar Aurskog kirke lørdag.

KLARE FOR AURSKOG KIRKE: Tom Litzheim, (t.v.), Per Torgersen, Sidney Starzak og Wiktor Starzak og resten av SAS Janitsjarorkester inntar Aurskog kirke lørdag. Foto:

En tung fysisk jobb og tidsklemma gjorde sitt til at han ikke tok i et instrument på 15 år.

– Jeg tenkte at det var et avsluttet kapittel, men så begynte datteren min Sidney i skolekorpset på Bjørkelangen. Da ble det jo til at jeg måtte undervise henne litt. Og det viste seg at det satt i fingrene ennå. Jeg er nok litt stølere enn før, men det var som å sette seg på sykkelsetet igjen, beskriver han.

Nå arbeider han i 20 prosents stilling som kulturskolelærer i Aurskog-Høland kommune i tillegg.

– Jeg håper å kunne fortsette i den stillingen etter at jeg blir pensjonist også.

Flere konserter

Etter hvert ble han med i SAS Janitsjar-orkester.

– Via Per Torgersen fikk jeg spørsmål om å bli med som klarinettist, og slo til. Etter hvert ble Sidney med også, forklarer Wiktor, som også spiller saksofon i Sørum storband.

Lørdag spiller orkesteret, som feirer 60 år i 2020, i Aurskog kirke, med Søndre Hølands førstesanger Petter Simonsen som gjest og Leirsund-koret Over Enga, som vil ha en egen avdeling i konserten.

– Fredagen spiller vi på Jessheim og søndag på Snarøya, så det blir ei hektisk helg. Vi tilbyr forresten fullblods juleforestillinger, med nissemor med leker for barna, nisse, tryllekunstner og det hele. Det er populært blant en del bedrifter blant annet, så det er bare å ta kontakt, sier Per Torgersen.

Artikkeltags