– Jeg ante ikke noe om tildelingen av prisen

KVALIFISERT: – Du er en særdeles kvalifisert vinner av Sørumprisen, sier ordfører Marianne Grimstad Hansen til Guttorm Guttormsgaard. Foto: Trym Helbostad

KVALIFISERT: – Du er en særdeles kvalifisert vinner av Sørumprisen, sier ordfører Marianne Grimstad Hansen til Guttorm Guttormsgaard. Foto: Trym Helbostad

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

BLAKER: Billedkunstneren Guttorm Guttormsgaard (78) ble lørdag tildelt Sørumprisen for 2016.

DEL

KUN 29 kr ut året! Lokalavisen når det passer deg.

Da ordfører Marianne Grimstad Hansen utropte Guttorm Guttormsgaard som årets vinner, brøt det ut stor applaus i den fullsatte meierisalen på gamle Blaker meieri.

Anerkjent kunstner

Guttorm Guttormsgaard har sin utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og Kunstakademiet i København. Som kunstner har han utført flere offentlige utsmykninger, blant annet på teglsteinsfasaden på Oslo Spektrum. Guttormsgaard har hatt kunstnerlønn fra Staten siden 1984.

– Guttormsgaard har vært en viktig skikkelse i norsk kulturliv de siste 50 årene, noe som ble behørig dokumentert i fjor, da han fylte hele Stenersen-museet i Oslo med sin grafikk, sine utsmykninger, bokutgivelser og sin fantastiske samling av kunst med kjent og ukjent opphav, sier Sørum-ordføreren.

Lokale utstillinger

Etter at Guttormsgaard flyttet til Blaker på slutten 1980-tallet har han levert store bidrag til kommunens kulturliv, først og fremst gjennom over 70 utstillinger i Blaker gamle meieri.

– Disse utstillingene har vært til glede for kommunens befolkning, i tillegg til at de har sørget for å sette stedet på kartet for et større nasjonalt, men også internasjonalt publikum, sier Hansen.

– Selve virksomheten i det gamle meieriet har hatt form av av kreativ gjenbruk og bevaring som også har kommet lokalbefolkningen til gode, blant annet ved av den tradisjonelle meierisalen lånes ut til konfirmasjoner, jubileer og lignende, forteller Sørums ordfører.

Guttorm Guttormsgaard jobber for tiden med en utsmykning til Blaker bo- og omsorgssenter, som er under oppføring. 78-åringen regner med å ha glassmaleriet klart til våren.

– Jeg ante ikke noe om tildelingen av kulturprisen. Jeg er glad dersom dette kan bidra til enda mer oppmerksomhet rundt hva som skjer i Blaker gamle meieri, sier en fornøyd Guttormsgaard, som fikk overlevert et diplom, blomster samt en tegning laget fra avdøde Hans Christian Bergersen, også han en kunstner fra Sørum.

Artikkeltags