Nattåpent ble en suksess: – Bibliotekene brukes mer enn tidligere

HAR GRUNN TIL Å SMILE: Biblioteksjef Ragnhild Malfang på Sørum bibliotek kan se tilbake på et godt bibliotekår i 2017. Hun ser også positivt på årets bibliotekår. foto: stine strandhaug

HAR GRUNN TIL Å SMILE: Biblioteksjef Ragnhild Malfang på Sørum bibliotek kan se tilbake på et godt bibliotekår i 2017. Hun ser også positivt på årets bibliotekår. foto: stine strandhaug

Artikkelen er over 2 år gammel

På bibliotekene i Sørum kan man låne bøker døgnet rundt. Det er et populært tilbud blant lånerne, og det merkes på besøksstallene.

DEL

(Romerikes Blad) – Vi ser at bibliotekene i Sørum brukes mer enn tidligere. I 2017 hadde vi økning i både besøk og antall utlån. Hos oss kan man låne bøker døgnet rundt, og vi ser at økt tilgjengelighet gir også mer besøk, sier biblioteksjef Ragnhild Malfang i Sørum.

2017 var et travelt år for Sørum bibliotek. I januar i fjor åpnet biblioteket i nye og sentrale lokaler på Sørumsand og i august åpnet biblioteket på Frogner skole- og kultursenter.

I fjor startet biblioteket også opp med såkalt meråpen tid. Dette er tilbud hvor de som ønsker det kan tegne en gratis avtale å få tilgang til å låne og levere bøker når man selv ønsker det.

– Omtrent 10 prosent av besøket i fjor var i meråpen tid. 1776 har tegnet mer-åpen avtale, sier Malfang.

Sørum bibliotek hadde en økning i utlån på 18,74 prosent i fjor, fra 61.376 utlån til 72.815. Besøket økte med 44.84 prosent fra 59.816 til 79.130.

Nytt teknisk utstyr

På Romerike finnes meråpen tid-tilbudet foreløpig kun i Sørum, Gjerdrum og Nittedal, mens Aurskog-Høland er i startfasen nå. Trolig kommer flere av bibliotekene snart etter.

– Vi har investert i teknisk utstyr for i overkant av en halv million kroner som gjør at folk selv kan logge seg inn på biblioteket og låne og levere bøkene selv, også utenfor bibliotekets åpningstid. Jeg tror investeringen er vel verdt det og gir publikum et bedre bibliotektilbud, sier Malfang.

Hun legger til at de har hatt litt tekniske problemer i starten, men håper at de fleste «barnesykdommene» nå er over.

Nesten en dobling

Fylkesbiblioteksjef Heidi Hovemoen sier at den endelige bibliotekstatistikken for 2017 ikke er klar ennå. Men hun kan fortelle at besøkstallene på folkebibliotekene på Romerike i fjor var relativt stabile, og har muligens noe økning fra 2016.

– I mer-åpent perspektivet er det interessant å se besøkstallene fra for eksempel Nittedal. Her oppgir de at det totale besøkstallet i 2017 var på 80.334, mens i 2016 var besøket 46.550. De har altså nesten doblet besøkstallet i 2017. 23.611 besøk er i såkalt meråpen tid, sier Hovemoen.

Hun legger til at ikke bare er meråpen tid som er grunnen til økningen, men også at det generelt er flere aktiviteter som trekker folk til biblioteket.

Disse bøkene er mest utlånt

10 på topp utlånte bøker, voksen:

1. «Tørst», Jo Nesbø

2. «Arv og miljø», Vigdis Hjorth

3. «To søstre», Åsne Seierstad

4. «Skyggesøsteren», Lucinda Riley

5. «Selfies», Jussi Adler-Olsen

6. «En moderne familie», Helga Flatland

7. «Kjærlighetsbrevet», Lucinda Riley

8. «Katharina-koden», Jørn Lier Horst

9. «Rigels øyne», Roy Jacobsen

10. «Fri vilje», Helga Hjorth

10 på topp utlånte bøker, barn og unge:

1. «Gutta i trehuset med 13 etasjer», Andy Griffiths

2. «Steinvokteren», Kazu Kibuishi

3. «En pingles dagbok: Greg Heffleys dagbok», Jeff Kinney

4. «Gutta i det enorme trehuset med 39 etasjer», Andy Griffiths

5. «Gutta i det enda større trehuset med 26 etasjer», Andy Griffiths

6. « Steinvokterens forbannelse», Kazu Kibuishi

7. «Operasjon tordensky», Jørn Lier Horst

8. «Kaptein Supertruse og de rampete robotene», Dav Pilkey

9. «Operasjon Mørkemann», Jørn Lier Horst

10. «Operasjon Vindkast», Jørn Lier Horst

(Tallene er basert på utlån fra folkebibliotekene på landsbasis de siste seks månedene.)

Kilde: Bibsys/ Fylkesbiblioteket i Akershus

Leser krim

Når man ser på hvilke titler som ble mest utlånt på bibliotekene i fjor, er det noen individuelle forskjeller fra kommune til kommune. Likevel er det noen forfattere og titler som går igjen på topplistene over utlån hos de ulike bibliotekene.

– Når man ser på utlånet er det «Arv og miljø» av Vigdis Hjorth som er desidert mest lånt i fjor, forteller Hovemoen.

Hjorth vant Bokhandlerprisen og Kritikerprisen 2016 for denne boka.

Andre populære titler som ble lånt ut på bibliotekene på Romerike i fjor er «To søstre» av Åsne Seierstad, «Tørst» av Jo Nesbø, «Skyggesøsteren» av Lucinda Riley, «Når det mørkner» og «Katharina-koden» av Jørn Lier Horst.

Artikkeltags