Viser fram klenodier i unik utstilling

Åpner: Aurskog-Høland bygdetun åpner sesongen 12. mai, med utstillingen «Alltid på vakt».  Halvard Tønneberg har funnet mye interessant om jordmødrenes virke i bygda. Foto: Anne Enger Mjåland

Åpner: Aurskog-Høland bygdetun åpner sesongen 12. mai, med utstillingen «Alltid på vakt». Halvard Tønneberg har funnet mye interessant om jordmødrenes virke i bygda. Foto: Anne Enger Mjåland

Artikkelen er over 2 år gammel

HEMNES: I år feires 200-årsjubileet for jordmorutdanningen i Norge, så hva passer bedre enn en utstilling om lokale jordmødre og deres virke? Det har nemlig aldri vært vist før.

DEL

12. mai åpner utstillingen «Alltid på vakt» ved Aurskog-Høland bygdetun. Den handler om jordmødre fra den søndre delen av bygda, og deres arbeid på 1800- og 1900-tallet. Både Karen Strand, Margit Skedsmo og Sofie Gangnes, eller «søster Sofie» som hun ble kalt, er med. Det er også noen av jordmødrene som virket lenger nord i bygda, og på Setskog.

Les også: Over 6000 kom i fjor, håper på enda flere i år

Viet sitt liv

Mye av utstillingen er bygget opp rundt Karoline Skullerud fra Skulerud i S.Høland. Hun var overjordmor ved fødselsstiftelsen i Kristiania fra 1876 og til sin død i 1899.

– Karoline Skullerud viet sitt liv til institusjonen som utdannet jordmødre, sier stedsansvarlig ved Aurskog-Høland bygdetun, Juliane Husvik Sukkestad.

Les også: Vil gjøre bygdetunet til et fyrtårn i Norge

Klenodier

– Det har vært veldig mye jobb med å samle inn bilder, gjenstander, informasjon og dokumentasjon, sier Halvard Tønneberg.

For første gang har han hovedansvar for en utstilling på bygdetunet, og han innrømmer at han er spent. Gleder seg, gjør han også.

Les om den nye presten som drømte om å bli jordmor

– Det skal bli moro å vise fram alt vi har funnet. Dagboka til søster Sofie er med. Det samme er en jordmorkoffert full av instrumenter, og flere andre klenodier. Blant annet en sølvskje som Karoline Skullerud fikk i gave av en takknemlig pasient. Noe av det mest spesielle er en tavle hun også fikk, hvor «Fadervår» er brodert inn med menneskehår, forteller Tønneberg.

Juliane og Halvard har vært ute etter de gode historiene, og har besøkt både Riksarkivet og lokalavisens arkiver. De har lest om alt fra dødfødsler til økonomiske og sosiale forhold.

– Det har vært spennende å grave i lokalhistorien, men vi har hele veien tatt hensyn til personvernet. Det har vært viktig for oss, understreker de.

Hemnes sykehjems historie vil også være en viktig del av utstillingen. Her ble det født barn til langt ut på 1960-tallet. «Sjukestua» ble åpnet i 1930, og til begivenheten skrev Klemet Skullerud en hyllingssang der teksten vil bli stilt ut. Utstillingen vil også vise bilder fra «sjukestua», det eldste fra 1939.

Artikkeltags