De siste ukene med mange kuldegrader har sørget for tykk og trygg is på hovedarenaen.

Festivalen har ikke blitt arrangert på flere år – fordi det ikke har vært forsvarlig.

Til tross for koronaregimet Norge lever under for tida, arrangeres Setten skøytefestival likevel – i alternativ stil.

– Med en pågående koronakrise, er det ikke forsvarlig å arrangere Setten skøytefestival som vanlig. Når værgudene endelig er på vår side, var det trist å tenke på. Jeg og Sølvi Arnesen drodlet rundt temaet da vi tok oss en skøytetur på Setten sammen for ikke lenge siden. Da kom vi på ideen, sier Ida Malnes Melby i Setskog IF.

Melby og Arnesen sitter i festivalarrangør Setskog Idrettsforenings hovedstyre og ideen damene kom på, er av type lavterskel.

Alle barn under fjerdeklassealder, kan gå noen kilometer ut på isen og hente seg en medalje.

– Deltakere i eldre klasser kan registrere seg via en QR-kode ute på isen langs traseen, og er med i trekningen av tre flotte premier. Det hele varer fra nå og til og med 7. mars – avhengig av hvor trygg isen blir framover. Konkurranseaspektet blir borte, men folkehelse- og friluftsperspektivet er desto sterkere. Jeg og Sølvi har for øvrig gjennomført medaljestuntet for de minste tidligere i vinter også. Barna kan gå til Steinbyhytta på ski og hente seg medalje. Det har vært kjempepopulært, forteller Melby videre.

Leder Ole Petter Fagerbæk Bernhus i Setskog Idrettsforening applauderer damenes initiativ.

– Nå blir festivalen koronavennlig og flere får muligheten til å komme seg ut på isen. Våre dugnadsarbeidere har lagt ned mange timer med å måke traseen og lagt alt til rette. Folk er flinke til å bruke Setten. Jeg blir rørt når jeg ser alle som er utpå der en vanlig søndag: Folk i alle aldre på alt fra beina, sparkstøttinger og skøyter til kjelker og seilfly. Friluft er den siste friheten vi har igjen i disse tider, og den nytes til fulle på skauen, forsikrer Bernhus.