Helt siden slutten av 1990-tallet har folk fra bedehusmiljøet på begge sider av riksgrensen lagt ned en omfattende dugnadsinnsats for å fylle bygdetunet Kurøen – eller «Kørren» på folkemunne – med lek, latter og musikk i begynnelsen av august.

Svært mange til dels godt kjente navn har vært å finne på scenen på Kørrefestivalen, og på den måten åpnet opp den idylliske, «hemmelige» perlen for et langt større publikum enn de drøyt 600 lokalbeboerne som til daglig befinner seg på Rømskog og i svenske Östervallskog.

Da koronaen kom, var det stopp. Og ikke heller i fjor turte man satse på at det skulle la seg gjøre å gjennomføre festivalen.

En av de som har savnet arrangementet, er Lewi Bergrud. Den etter hvert så godt kjente totningen har vært på Kørrefestivalen flere ganger, og kan med rette kalles en ekte Kørre-venn. Når festivalen nå gjør comeback i en litt komprimert utgave helgen 5. til 7. august, er han med sitt band av strålende musikere, headliner på fredagskvelden. Lørdag er det Leif Ingvald Skaug, ansvarlig for mangt et gospel- og korprosjekt både i og utenfor Norden, som råder grunnen, sammen med andre kjente navn som Halldis Kirkeng og Gil Bonden.

I tillegg blir det flere lokale innslag med sang og musikk, og arrangørene har også fått gode navn på lista over talere. Arild Sæther og Andreas Hegertun har vært på Rømskog mange ganger før.

– Teltet som har vært hovedarena tidligere år blir ikke tatt i bruk i år. Nå bruker vi i stedet det såkalte «Tinghuset» til konserter og møter, slik at folk skal få tak over hodet dersom de ønsker det. Ellers blir det som før volleyball, lek og moro ute på det flotte området mellom de to badestrendene på lørdagen, der vi også vet av erfaring at det vil bli tett av folk, forteller Bjørnar Holmedal på vegne av dugnadsgjengen.

Som tidligere blir også lørdagsnatten avsluttet med nattverd nede ved stranden for de som ønsker det.

Rundt 2.500 mennesker har tidligere år pleid å få med seg Kørrefestivalen.