Gå til sidens hovedinnhold

Koronaviruset: Her får du noen gode råd

Artikkelen er over 1 år gammel

Kristin Halvorsen, leder ved legevakta på Bjørkelangen, vil klargjøre situasjonen rundt koronautbruddet.

Frykten sprer seg stadig mer i det ganske land, også i Indres distrikt. Legevaktlederen ønsker å berolige innbyggerne.

– Det er ingen grunn til panikk. Koronaviruset er smittsomt, men vi har vært gjennom epidemier før. Det er viktig med informasjonsflyt og god hygiene, sier hun.

*NB! Sykdommen er av Verdens helseorganisasjon (WHO) endret fra epidemi til pandemi etter at Indre Akershus Blad intervjuet legevaktslederen*

Det er opprettet en smittestasjon ved kommunens legevakt. Dette er for å begrense eventuell spredning.

Aller først:

Aurskog-Høland kommune har per 11. mars testet 14 personer for koronavirus. 10 av prøvene var negative, tre testede venter på svar og én person er smittet.

Det er opprettet en publikumstelefon: 815 55 015.

– Dugnad for Norge

Halvorsen understreker at pandemien vi nå står overfor, krever en nasjonal dugnad.

– Så lenge alle følger retningslinjene fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og kommunen, kommer dette til å gå helt fint. Det er viktig at de som er satt i karantene eller isolasjon, opprettholder dette. Det er en del av en felles dugnad for Norge AS, sier Halvorsen.

Hun legger til:

– Jeg har en genuin tro på alt folk oppfører seg fornuftig i denne situasjonen. Det er mye bedre at man dropper trening under karantene, enn at hele landet må stenges av. Så langt har innbyggerne vært flinke til å ikke møte direkte på legesentrene og -vakta ved mistanke om koronasmitte.

Forrige helg oppsto en situasjon der flere elever i den videregående skolen ble satt i karantene etter en fest.

– Dropp fest! Dropp kino! I karantene kan man ta seg en løpetur i skogen, men man holder seg unna andre mennesker.

En annen faktor hun ønsker å klargjøre:

– Det er ikke unormalt at folk er forkjølet nå. Det er ikke farlig om det er en del hosting og rennende neser rundt omkring, sier Halvorsen.

Vurderer fortløpende

Legevaktsjefen forteller at de får mange henvendelser fra mennesker som er redd for å være smittebærer.

– Mennesker som har vært «i kontakt med en, som har vært i kontakt med en, som har vært i kontakt med en» som har testet seg. For å unngå falske negativer, tar vi ikke prøver av noen som ikke er et mistenkt tilfelle. Koronaviruset spres med nærkontakt.


– Dagligvarebutikkene opplever hamstring av tørrvarer til en eventuell karantene eller isolasjon. Er dette noe du anbefaler?

– Akkurat det skal ikke jeg si så mye om, men jeg tenker på generell basis at det ikke gjør noe om man har litt mat i skapene. Vi har kontakt med dem som sitter isolert, og ingen kommer til å sulte i denne kommunen. Vi finner uansett løsninger.

Mange arrangementer har den siste uken blitt avlyst som følge av smittehensyn. Dette er noe kommuneadministrasjonen vurderer fortløpende, sammen med helsetjenesten.

– Vi har daglige møter. Retningslinjene forandres stadig når det gjelder dette viruset, og vi blir mer og mer rustet.

– Folk er skeptiske til håndhilsing og klemming om dagen. Hvordan løser dere det på helsehuset?

– Vi håndhilser ikke her. I stedet gjør vi en liten fotmanøver. Da får vi også litt trim. Har man god håndhygiene, er det ikke kritisk med håndtrykk.

Kommentarer til denne saken