«Snakk opp stedet der du bor!»

Indre-journalist og 17. mai-taler Øyvind Henningsen.

Indre-journalist og 17. mai-taler Øyvind Henningsen.

Artikkelen er over 3 år gammel

LØKEN: Indre Akershus Blads journallist Øyvind Henningsen holdt årets 17. mai-tale på Løken.

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Samme hvor i landet man befinner seg og feirer grunnlovsdagen vår, så møter man på folk som har tørket støv av finstasen og dresset seg opp. Dress, bunad, kjole, slips og sløyfe. Nye hvite sko. Det synes jeg er noe av det aller meste fascinerende med 17. mai. Hvilke andre land i verden er det som har en sånn dag – hvor alle pynter seg? Det er fantastisk.

Jeg håper du har hatt en fin dag.

Verdens lykkeligste

Det er faktisk noen som har undersøkt om du har det bra. I mars ble du nemlig kåret til verdens lykkeligste, men du må dele førsteplassen med nesten 5,3 millioner andre nordmenn, da. For ifølge en rapport fra FN er vi nordmenn øverst på lista over verdens lykkeligste. Og noe av det som gjør oss så lykkelige er at i landet vårt har vi «omsorg, frihet, generøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett». Det er i hvert fall blant kriteriene som er vurdert å gi en høy grad av lykke, ifølge Nrks omtale av saken.

Klager mest

Men samtidig lurer jeg litt på om du og jeg er på førsteplass på en annen liste også.

«Nordmenn klager mest i Norden», sto det i en artikkel jeg fant. Og undersøkelser viser at vi klager minst på tannlegen, og mest på bredbånd.

I år er det 25 år siden daværende statsminister Gro Harlem Brundtland sa «Det er typisk norsk å være god». På mange måter kan det også virke som det er typisk norsk å være misfornøyd. Finner vi noe eller noen å klage på, så gjør vi gjerne det. Heller det enn å forsøke å rette på problemet selv. Og vi klager på Facebook, for vi tør jo ikke å si det direkte til noen.

«Alt skal skje på Bjørkelangen»

«Det skjer ingenting her vi bor. Alt skal skje på Bjørkelangen». Hørt den før? «Det er så mange foreldre som ikke stiller opp og gjør den jobben de skulle ha gjort når vi arrangerer 17. mai». Og så videre. og så videre. Vi klager og syter.

Alt stemmer sikkert, men du vet at ord skaper. Det vi sier med munnen vår og taler ut har en lei tendens til å bli sånn. Jo flere som sier det, jo flere er det som begynner å tenke at «Jo, sånn er det nok». Kanskje det heller er på tide at vi begynner å snakke opp bygda? Å være misfornøyde og snakke om alt som skjer på Bjørkelangen, gjør det ikke noe bedre der du og jeg bor. Snarere tvert imot.

Det er faktisk ikke så verst her

Hvis vi ser oss litt rundt på Løken, for eksempel, kan vi se hvor flott skolen har blitt etter at den fikk et strøk maling. Husker du hvordan bussholdeplassen så ut for noen år siden? Eller legger du merke til hvor fin miljøgate vi har fått? Se så fint det blir i Skattumlia med de nye leilighetene. Eller hva med det flotte anlegget vi har borte ved stadion? Selvfølgelig har vi utfordringer, men det er faktisk ikke så verst på Løken, hvis vi innimellom all klaginga vi legger ut på Facebook løfter nesetippen opp fra mobiltelefonen.

Snakk opp stedet der du bor! Snakk positivt om skolen, lærerne, idrettslaget og så videre. Gjør at barna våre blir stolte av skolen sin. For den holdningen du og jeg har smitter nemlig over på andre!

Du og jeg kan gjøre en forskjell

Vi nordmenn  er altså kåret til verdens lykkeligste. Men likevel er jeg temmelig sikker på at det er mange i bygda vår som ikke kjenner seg igjen i det. Kanskje føler du deg ensom. Oversett. Kanskje du blir mobba, på skolen eller på jobb. Kanskje er du knust av sorg fordi du har mista noen du er glad i. Eller kanskje du har mista jobben.

Du og jeg kan faktisk gjøre en forskjell for dem som ikke har det så greit. Vi kan bry oss – på godt og vondt. Si fra når noen blir urettferdig eller dårlig behandlet, får en slengkommentar eller blir baksnakket i friminuttet på skolen eller i lunsjpausen på jobben. Og vi kan bry oss om dem er lei seg eller har det vanskeligere enn oss.

Hva gjør vi for innflyttere?

Du har kanskje flyttet hit til bygda, sånn som meg. Og kanskje du ikke føler deg inkludert. Etter at vi flyttet hit tok det faktisk mange år før jeg kunne si at jeg har venner i bygda, og ikke bare bekjente. Hva gjør du og jeg med dem som kommer flyttende hit fra Oslo, Trøndelag, Nord-Norge, Polen eller Eritrea. Hva gjør jeg og du for at de skal finne seg til rette?

Verdens lykkeligste, ja. Vi er flinke til å sammenligne oss med andre. Dette kommer kanskje som et sjokk, men det vil alltid være noen som er penere enn deg. Og noen er slankere. Mange tjener mer penger enn deg, har finere bil, større hus og så videre.

Du har et valg

Ser du mot dem hele tiden? Ja, da blir livet fullt av skuffelser. Men du kan også velge å se en annen vei. Det er faktisk mange som ikke er så pene som deg. Det finnes de som har flere kilo å dra på også. Du synes du tjener lite, men det er mange som ikke har jobb i det hele tatt. Og så videre.

Kanskje du kan slå fast for deg selv at du ikke har det så aller verst. Dette er bra nok for meg. Å være fornøyd eller misfornøyd er noe du kan velge.

I dag feirer vi grunnlovsdagen, og det er grunn til å stoppe opp og tenke etter hvor godt vi har det i Norge. Mye vi tar som en selvfølge er rein luksus i andre deler av verden. Vi har vann i springen, og bæsjen forsvinner helt av seg selv når vi trekker ned. Og vi bor i et fritt land, tuftet på demokrati og gode verdier – som er mye av grunnen til at vi feirer nasjonaldagen vår.

Hva gjør DEG lykkelig?

Du er altså kåret til verdens lykkeligste. Men hva gjør DEG lykkelig, sånn egentlig? På plassen etter de fysiologiske behovene (som mat, klær og drikke) og trygghetsbehovet som går på sikkerhet og beskyttelse, kommer menneskets sosiale behov, ifølge Maslows behovspyramide. Og vi snakker ikke om sosiale medier – men tilhørighet, kjærlighet. Det å bli sett. Anerkjent. Akseptert.

Og hvis du vet hva som gjør DEG lykkelig og fornøyd, da vet du også hva som skal til for å gjøre naboen din lykkelig og fornøyd. Eller kollegaen. Eller pappaen eller mammaen som du møter når dere er på fotballkamper, og som kanskje ikke er født og oppvokst her og har så stort nettverk som deg.

Smil til naboen

Så jeg har en oppfordring: Prøv å kjenne litt på takknemligheten. Vi kan være takknemlige for at vi bor i et vakkert land. At vi bor i et demokratisk land. Smil til naboen. Si hei over gjerdet eller hekken. Si noe hyggelig til kollegaen eller gutten eller jenta i klassen din. Slå av en prat med pappaen du møter på fotballkamp. Og sist men ikke minst: Ta opp mobiltelefonen og ta en selfie og merk den med #stoltavbygdami.

Gratulerer med dagen!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken