Med gode prestasjoner på dressurbanen blant annet i Tyskland og i Frankrike har Mathilde Merethe Klaesson, sammen med sin hest Sandbæks Rio EI har de fått begge kvalifikasjonene. De er nå klare for VM som starter 6. august i Herning i Danmark.

– Det er utrolig gøy og jeg er takknemlig for alle de som har hjulpet meg i så mange år. Jeg har et godt team, forteller Klaesson muntert til Indre Akershus Blad.

Mathilde deltar i den vanskeligste klassen i dressur som er Grand Prix. Norge har ikke kommet like langt i dressursporten som mange andre land.

– Det er derfor jeg rir mye internasjonalt, fordi det er gøy å trene og konkurrere med de beste.

– Jeg er veldig stolt av at jeg har kommet til dette nivået i ganske ung alder. Det fine med dressur er at du kan ri og konkurrere til du er ganske gammel. De fleste som rir VM er mellom 30 og 45 år, men noen av de jeg konkurrerer mot er oppimot 60 år.

Mathilde gikk realfag ved Bjørkelangen videregående skole. Etter videregående dro hun til England for å fortsette å trene, med en drøm om å kunne leve av dressurridning og bli en av verdens beste.

– Utdannelsen min er de stedene jeg har vært og trent og de menneskene jeg trener for.

Mathilde Klaesson hjelper gjerne til hjemme på gården på Finstadbru når hun kan, men de siste månedene har hun oppholdt seg i England der hun trener seg fram mot VM.

– Det er veldig spennende og lærerikt. Jeg trener for Kyra Kyrklund og Richard White som har mye kunnskap og er veldig flinke til å utdanne elever. Kyra er den beste treneren i dressur i verden, jeg er veldig heldig som har fått en plass til å trene der, sier Klaesson.

Etter verdensmesterskapet i Danmark skal hun hjem til Bråten gård på Finstadbru en stund, der skal hun trene med hestene sine og undervise elever.

– I tillegg til Rio EI som er familien min sin hest, har jeg en litt yngre hest som jeg utdanner. Han har ikke vært på så mange stevner ennå, men planen er å få han ut etter hvert.

Det store målet hennes etter VM er OL i Paris 2024.

– Jeg skal fortsette å videreutvikle meg på dette høye nivået sammen med Rio EI og forhåpentligvis lage noen nye stjerner for fremtiden.

Interessen for hest har vært hos Mathilde helt siden hun kan huske. De timene hun ikke trener går med til stallarbeid.

– Alle timer i døgnet går til ridning. Når du satser på et så høyt nivå, er det bare det man har tid til. Jeg trenger ikke mye fritid for jeg gjør det jeg elsker og jeg er veldig glad for det.

Videre forteller hun.

– Min mor er utdannet trener, og berider og jeg har alltid villet bli like flink som mamma, humrer Klaesson.

Dressur er som en dans med hesten, der lydighet og kontroll står sterkt. Mathilde forteller at dressur er vanskeligere enn mange andre sporter, fordi du jobber med et dyr på 500 kilo som har en helt egen fri vilje.

– Det er selvfølgelig veldig vanskelig å kontrollere hesten, men det er også det som er det morsomste. Når du får det til, er det en stor mestringsfølelse, sier Klaesson.

– Hvor dyrt er det å drive med dressurridning?

– Det er en dyr sport. Jeg har noen lokale sponsorer som støtter meg. Jeg har regna på at VM kommer til å koste i overkant av 70.000 kroner. Støtten fra forbundet er minimal.