Søndag ønsker Killingmo gård velkommen til auksjon av levende alpakkaer.

– Salgsprospektene er klare, og det blir opp mot 10 dyr på lista. Vi har aldri hatt alpakkaauksjon før, og håper at gjestene tar det litt som det kommer, sier Kari-Anne Ellingsen fra Killingmo gård.

Hun er spent på oppmøtet, og har ingen aning om hvor mange som dukker opp.

Grunnen til at de avholder auksjon er enkel og grei.

– Det er rett og slett på grunn av plassen. Vi har per dags dato en besetning på 40 dyr, og venter mellom 10 og13 nye avkom i sommer. Vi har ikke plass til så mange, sier Ellingsen.

Men dette er lang fra en panikkartet impulshandling som følge av at besetningen blir i overkant stor.

 

– Det er en idé jeg har tenkt på kjempelenge. Nå hadde jeg bare lyst til å gjøre det før vi skal klippe dyrene. De er så utrolig fine å vise fram nå.

– Hva gjør dere hvis dere ikke får solgt noen dyr?

– Det er ikke noe problem, og jeg har løsninger på det. Jeg har forskjellige kunder som kanskje ønsker å ta tre dyr hver seg på fôr. Det er ikke noe krise om vi ikke får solgt noen. Dette gjør vi mest for moro skyld for å se om det er noe marked for dette. Når vi er på julemarkeder og andre markeder er det alltid folk som kommer til oss og sier at de har vurdert å start med alpakkaer. Også i Aurskog-Høland, så jeg vet det er et potensiale.

– Men dere selger vel ikke til hvem som helst? Det er kanskje ikke noe å ha i hagen på et boligfelt?

– Nei, men det går an å kjøpe en alpakka og ha den på fôr hos oss. Man får den ikke med seg, men man kan altså bli alpakkaeier. Alpakkaer er flokkdyr, så vi selger minst to, og gjerne tre, og tilbyr oss å frakte dyrene til dem som kjøper. Vi tar noen sjekker underveis, og for det første får vi et inntrykk av menneskene som kommer og er interesserte. Det blir en del av vår vurdering og vårt ansvar, sier alpakkabonden.

– Hva tror du prisen kan ende opp på?

– Vanlig markedspris på en vallak er 15.000 kroner. Vi har satt utropsprisen til 7.500, og det er altså halve prisen. Men det er ikke kjørt denne type auksjon i Norge før, så det blir spennende å se.

Ved Killingmo gård startet de med alpakkaer i 2012. Dyrene brukes i Inn på tunet-aktiviteter, men avles først og fremst på grunn av fiberen.

– Det er ikke aktuelt med kjøttproduksjon?

– Det er litt tidlig ennå, men noen gårder på Sørlandet har gått sammen og solgt kjøtt til restauranter. Men det helt unike med alpakkaen er denne fiberen, som er meget allergivenlig ettersom den ikke inneholder lanolin som gjør at vi klør på huden. Den har også utrolige varmeegenskaper.

Killingmo gård har avholder med jevne mellomrom åpen besøksdag, og det skal de ha mandag 1. mai.

– Da pleier det å komme hundrevis, og det er en fin anledning for barnefamilier og besøke oss, sier Ellingsen.