Morten Tørnblad Sameien var med og gikk Norge inn til stafettgull i yngre junior under fjorårets junior-VM i skiskyting.

Espen Aakervik tilhører det nasjonale toppsiktet i sin aldersklasse i langrenn, mens bror Daniel i 2019 hentet hjem seier i sin aldersklasse i Hovedlandsrennene både i langrenn og skiskyting.

Felles for trioen er at de ikke lar seg stoppe av at en del av fjorårssesongen gikk fløyten. Eller av at det har vært, og ser ut til å bli, minimale muligheter til å omsette flere hundre treningstimer i løpet av sommeren i konkurranser gjennom årets sesong.

Kjip sesong, men...

– Motivasjonen er stadig god og jeg håper det kan bli åpnet for vanlige konkurranser utover vinteren og forhåpentligvis junior-NM, sier Morten Tørnblad Sameien på telefonen fra Lillehammer.

Med stafettgullet han var med og sikre Norge under fjorårets junior-VM i Lenzerhide i Sveits, kan han slå seg på brystet og si at han er Blakers første verdensmester i skiskyting og ønske Johannes Dale velkommen etter. Gjerne i VM i Pokljuka om en liten måned.

På Team Bihatlon 2020

Morten har likevel gått et par-tre norgescuprenn for seniorer i vinter, i likhet med en del av de andre beste juniorene. Noen VM-tur blir det imidlertid ikke i år.

– Jeg har ikke fått til skytingen slik jeg ønsker så langt. Der har jeg noe å jobbe med. Fysisk har jeg tatt et steg siden i fjor. Det får jeg ta med meg som det positive så langt, sier blakergutten som denne sesongen er med i et privat skiskytterlag på Lillehammer, Team Biathlon.

– Jeg har fortsatt to år igjen som junior, og motivasjonen for videre satsing er der stadig. Selv om det blir en amputert sesong, så føler jeg ikke at den er bortkastet. Så langt har vinteren blitt som en eneste lang treningsperiode. Dette er selvsagt et fint ledd i bli bedre både i løypa og på standplassen når ting blir normalt, sier en offensiv Morten Tørnblad Sameien.

Ønsker mer fleksibilitet

For brødrene Aakervik i Fet skiklubb har det kun blitt ett renn så langt i år, på Geilo rundt nyttårsskiftet. Der tok gutta hver sin klasseseier, Espen i M20 og Daniel i M18.

– Det blir å gå på vent, men forberede oss og håpe på at det kan bli åpnet for konkurranser en gang i løpet av vinteren, sier far Alf Morten. Han er guttas trener. Han ser klart hvilke negative konsekvenser nedstengingen av langrenns- og skiskyttersporten kan føre til.

– De beste og mest ambisiøse vil nok holde motivasjonen oppe, men jeg forstår at mange reagerer med mismot, noe som jeg frykter vil føre til at frafallet i de forskjellige aldersklassene kan bli merkbart.

Alf Morten Aakervik etterlyser også litt mer fleksibilitet i koronarestriksjonene for idretten.

– En burde ikke vurdere idrettene over er en kam, men se på den reelle smittefaren i hver enkel idrettsgren. Det er stor forskjell mellom kontaktidretter og utendørsidretter som for eksempel de vi driver med. Ta bare det rennet som ble arrangert på Geilo. Det gikk etter kom- gå- og reis hjem-prinsippet der deltakerne kom ferdigskiftet til oppvarming, gikk rennnet og dro rett til bilen og hjem etter målgang. Samtidig var koronaberedskapen på topp rundt arrangementet på alle måter.

Forsterker grunnmuren

Et av Espen Aakerviks mål denne sesongen var å kjempe om en plass til junior-VM. Med alle norgescuprenn for junior avlyst, og etter at en skade og amputert fjorårssesong førte til at han ikke hadde nok rankingpoeng til å få plass i de seniorrennene som har gått i Norge så langt, gikk en mulig VM-billett fløyten uten å ha fått mulighet til å kjempe om den.

– Sånn har det bare blitt. Nå håper jeg på et junior-NM i mars. Hvis ikke, er det bare å fortsette og jobbe videre og ta dette året som et ledd i å bygge en enda bedre grunnmur for videre utvikling neste sesong. Det kan trengs. Da er jeg førsteårssenior.

VM 2022 som nytt mål

Motivasjonen er ikke mindre hos lillebror Daniel.

– Jeg bestemte meg for å sats fullt og helt på idretten som 12-åring. Sånn er det i dag også. Selvsagt savner jeg konkurranser, men jeg liker å trene. Det er bare å kjøre på videre med massevis av trening framover.

Hvorvidt det blir skiskyting eller langrenn som til slutt får førsteprioritet når verden igjen blir normal, har han ikke tatt noen avgjørelse på ennå.

– Neste års junior-VM i skiskyting går i USA. Nå har jeg i første omgang satt meg et mål om å forsøke å kvalifisere meg dit.