Gå til sidens hovedinnhold

– Kanskje dette er den nye formen for frivillighet?

Hjelper hverandre i koronakrisen

I løpet av få uker har facebook-gruppen «Sørumsand hjelper Sørumsand» passert 1000 medlemmer.

– I disse tider må vi først og fremst passe på vår egen og familiens helse, ved å følge myndighetenes anbefalinger, men vi må også se de rundt oss. Ikke alle som sitter i karantene har familie og nære venner rundt seg som kan bidra. Da er frivillighetssentralen og «Sørumsand hjelper Sørumsand» steder du kan kontakte for å be om hjelp, sier administrator i Facebook-gruppen «Sørumsand hjelper Sørumsand», Janne Myraas til Indre Akershus Blad.

Oslo-inspirert

Myraas fikk ideen om en korona-hjelpegruppe, da hun selv ble invitert til Facebook-gruppen «Oslo hjelper Oslo:

– Jeg så at dette var en god måte å hjelpe folk som trenger hjelp på. Hvorfor kunne vi ikke ha en gruppe for Sørumsand også, tenkte jeg.


Responsen i gruppen har vært stor. Den to uker gamle Facebook-gruppen har i skrivende stund nådd 1050 medlemmer.

– Medlemmene har så langt hjulpet hverandre med innkjøp i butikker, apotek, posten eller å frakte ting. Et medlem ba også på vegne av en lege om å få låne et webkamera, noe som ble ordnet i løpet av dagen. Andre medlemmer har tilbudt generell hjelp, eller hjelp med lekser på telefon, skype eller e-post, forteller Myraas.

Store og små bidrar

– Jeg har valgt å hjelpe til, fordi at jeg synes alle som har anledning til det bør bidra. Foreløpig har jeg ikke hatt mer enn to hjelpeoppdrag. Uansett tenker jeg at jo mer gruppa brer seg, jo lettere blir det for folk som ikke har noen rundt seg å få hjelp. Når man ser at det er mange som bruker gruppa, blir sikkert terskelen for å bruke gruppa lavere, forteller gruppemedlem Marit Hageberg Midtbø.

Daglig leder i Sørum Frivillighetssentral, Mette Haugland Flaen, er også positiv til Facebook-gruppen.

– Det er alltid godt å ha sider der folk vil hjelpe hverandre. Nå er det litt ekstra spesielt med tanke på den situasjonen vi er i. Som alle andre områder i samfunnet som opplever en ny hverdag, er kanskje dette en ny type frivillighet. I tillegg til at vi har gjort noen hjelpeoppdrag gjennom Facebook-siden, har vi også startet opp med ringekontakter i samarbeid med Kirken og Røde Kors.

Oppfordrer til varsomhet

Til tross for at gruppa har fått fram det beste av dugnadsånd i Sørumsand, ber Myraas medlemmene være varsomme og bruke nettvett:

– Som administrator av siden har jeg ikke muligheten til å kontrollere de som tilbyr seg å hjelpe, og må derfor stole på at de som melder seg har gode hensikter. Allikevel vil jeg be medlemmene om å vise varsomhet og selv ta forhåndsregler når de mottar hjelp. Vi vet dessverre at de med uærlige hensikter kan utnytte den tiden vi er inne i nå, til å utnytte uskyldige. Jeg vil spesielt be foreldre ta ansvar og være tilgjengelige, om de takker ja til at fremmede hjelper barna deres over nett.

Kommentarer til denne saken