Nordavind og kaldt vær vil prege helgen i det meste av landet. Men bare folk i Troms og Finnmark samt nord i Nordland kan være sikre på å få snø.

I flere dager har den milde lufta preget været.

– Men på fredag begynner nordavinden å dominere, så vi går en litt kjøligere helg i møte, forteller vakthavende meteorolog Pernille Borander til NTB.

– De som er sikret snø, er Troms og Finnmark og nord i Nordland. Resten av Norge får en tørr helg, fortsetter hun.

I nord har blant annet Tromsø hatt snø, men den er nå forsvunnet. I helgen blir det igjen hvitt, men meteorologen opplyser at det ikke dreier seg om de store mengdene.

Rolig vær, men vind noen steder

Generelt får landet rolig vær i helgen. Men noen steder vil det blåse en del. Nordland og Troms kan vente seg liten kuling lørdag, og søndag kan det også blåse litt ekstra i Finnmark. Lengst sør i Agder kan det også bli liten kuling lørdag og søndag.

– Det som blir spennende, er hvor høytrykket plasserer seg. Det kommer an på hvor fort det beveger seg østover. Usikkerheten i helgen er hvor fort vinden øker søndag kveld. Mandag blir det vind langs hele kysten, sier statsmeteorologen.

Da blir det også en del regn, særlig i nord.

– Akkurat nå ligger Nord-Norge an til å få det våtest, men det skal ikke flytte så mye på seg før også Trøndelag og Møre og Romsdal får nedbør, sier Borander.

Skyer

Lite vind og lavtrykk er ifølge meteorologen en slags oppskrift på skyet vær.

– Man får ingen omrøring i lufta, og sola klarer ikke å bryte gjennom skydekket. Selv om det er høytrykk, ser det ikke ut til å bli noe sørlig sol i Sør-Norge i helgen, men det blir tørt og fint, forklarer Pernille Borander.

– Men man skal ikke avskrive det helt, legger hun til.

Temperaturene vil altså falle i hele landet i helgen, og de vil være normale for årstiden de fleste steder. I nord vil temperaturen nå ned på minussiden, og det kan bli ekstra kjølig i indre strøk.

– Det kan bli minus 15 på vidda. Blir det klarvær, kan det bli enda kaldere, sier meteorologen.

I den sørlige delen av landet kan det en del steder bli minusgrader, så det er verdt å forberede seg på å skrape bilen. Litt mildere ventes det å bli på Vestlandet og i andre kystnære områder.

Etter helgen vil lavtrykk sørge for at været igjen blir mildere.

(©NTB)