Feirer 100-årsjubileum med konsert

Hovedforeningen fyller 100 år. Foreningen Norden Aurskog-Høland markerer jubileet med konsert på Bjørkelangen 22. september.

DEL

Stina Stenerud fra Fet, og Ski Storband med Terje Fossli Pedersen fra Rømskog på trompet, kommer til kultursalen på Bjørkelangen med den bejublede forestillingen Monica Zetterlund Revival, der de hyller jazzlegenden som opprinnelig var fra Värmland – og la verden for sine musikalske føtter.

Stina Stenerud har de siste årene tolket Zetterlunds verden i storbandformat, og sammen med storbandet vil hun by publikum på et stort knippe sanger som er gjort kjent av den svenske verdensartisten.

Gansdølingen Pål Vinland er styreleder og barytonsaksofonist i Ski storband, og har fartstid på 15 år i orkesteret.

Terje Fossli Pedersen fra Rømskog spiller dessuten trompet i storbandet.

Arrangør og dirigent er Bjørn Barlo, som har arrangert over halvparten av låtene som leveres fra scenen søndag.

– Jeg gleder meg stort til å spille på Bjørkelangen! Har hørt så mye flott om kultuarenaen og synes det er helt suverent at Bjørkelangen har fått en flott, ny kulturplass som garantert vil komme barn og unge til gode, såvel som etablerte artister. Dette kommer til å bli en veldig viktig møteplass framover, sier fetsokningen Stina Stenerud.

Johan Hauknes kommer også på på søndag, og holder sitt foredrag som innledning til konserten. Han snakker om nordisk jazz i perioden 1950-1975 - «Jakten på den nordiske tonen». Johan Hauknes er blant annet kjent fra Oslo Jazz Circle og som jazzkjenner gjennom mange år.

Gleder seg

Leder Knut E. Bjørkmann i Foreningen Norden Aurskog-Høland gleder seg stort over å invitere folk til jubileumskonserten.

Han kan fortelle at Foreningen Norden startet som en vennskapsforening mellom Sverige, Finland og Danmark. Gjennom foreningen har Aurskog-Høland kommune etablert Fredriksund i Danmark, Sibbo i Finland og Kumla i Sverige som sine vennskapskommuner.

– Hva går går det ut på, å være vennskapskommune?

– Vi reiser på turer til hverandre, og vi har møter hvor vi diskuterer aktuelle temaer. Vi har for eksempel besøkt flere skoler for å se hvordan de drives. Vi lærer av hverandre. Foreningen Norden Aurskog-Høland har også engasjert seg i saken om hurtigtog gjennom Bjørkelangen.

Turer og møter

Knut Bjørkmann opplyser at neste tur skjer i slutten av oktober. Da blir det kommunalt vennskapsbesøk til Fredriksund, hvor «frivillighet» er tema.

– Er det bare kommunalt ansatte som deltar på slike turer?

– I utgangspunktet ja, sammen med politikere og lederne i Norden-foreningene. Neste år blir det foreningstur som er åpne for alle som vil bli kjent med nordiske venner, sier Bjørkmann.

Foreningen Norden Aurskog-Høland har et 30-talls medlemmer.


Artikkeltags