Gå til sidens hovedinnhold

Jubileer på rekke og rad

Spenstig 75-åring

Artikkelen er over 3 år gammel

SØRUMSAND: Svein Haagenrud er inne i et jubelår: Tre favorittklubber fyller 100, mora 95, eldstemann 50 og han selv 75 år, samtidig som han er 50-årsjubilant ved NTNU.

På Sørumsand er Svein Haagenrud et begrep og han har spilt fotball i både lokalklubben SIF, LSK og RBK. Han har allerede deltatt i to 100-årsfeiringer og i november blir det feiring av SIF.

Men i dag er det hans egne 75 år som markeres for forskeren, fotballspilleren og foregangsmannen.

Forsker

For 50 år siden var Haagenrud ferdig sivilingeniør ved det som da het NTH i Trondheim. Videre studier førte til en doktorgrad i korrosjon av metaller. Dette ga ham etter hvert jobb som forskningsleder ved Norsk institutt for luftforskning og livslang interesse for forurensning og miljøpåvirkning. Etter hvert førte kompetansen hans til ulike oppdrag på nye arenaer - til større studier for EU av forurensningens ulike effekter - og professorat i Sverige.

– Som forsker har jeg vært utviklingsorientert og har fått muligheten til å arbeide med svært sentrale problemstillinger, både her i Norge og internasjonalt. Det har vært givende og lærerikt!

Fotball, fotball, fotball

Fotball har vært en minst like viktig del av livet.

– Vi på 71-laget til Rosenborg møtes fortsatt, det viktigste er uansett kameratskapet mellom spillerne, mener han, som også har likt å være leder og fotballtrener.

Haagenrud har vært fascinert av lærkula så lenge han kan huske. Interessen har gått i arv.

Alle de tre sønnene har hatt faren sin som engasjert trener i SIF – og i en periode trente han juniorlandslaget da blant andre Per-Mathias Høgmo, Arne Erlandsen og Ola By Rise var kommende stjerner.

– Alt jeg har drevet med, har vært gledesorientert, bedyrer den gamle midtbanespilleren som tok tre seriemesterskap og ble norgesmester med RBK, der han spilte fra 1965 til 71.

Tøffe år som generalsekretær

I tillegg til lidenskapen har Haagenrud hatt en utforskende tilnærming til det som skjer på banen.

– Det er nok forskeren i meg som har drevet meg til å forsøke å komme til kjernen og finne ut hvorfor og hvordan ting skjer på banen, spesielt med tanke på forbedring av pasningsspillet. Det var temaet for forbundstrenerutdanningen min.

– Sammen med blant andre Per Omdal og Eldar Hansen jobbet jeg på midten av 70-tallet med en ressursanalyse som ble retningsgivende for hvordan norsk fotball satset for å få fremgang gjennom 20 år. I tillegg ledet jeg også det første «Toppfotballprosjektet»

Engasjementet hans førte ham også til verv i Fotballforbundet og etter hvert to tøffe år som generalsekretær.

– Da jobbet jeg 105 timer i uka i en turbulent tid i forbundet. Det er den hardeste tida i løpet av arbeidslivet mitt, forteller han.

– Men nå er jeg vært pensjonist i noen år og trives med det. I kveld blir det et lite lag med gode venner!

Kommentarer til denne saken