Den fornærmede gutten hadde ingen anelse om at tenåringsjenta «Sandra» i virkeligheten var en voksen mann som i stort omfang har forgrepet seg på hundrevis av unge gutter på internett.

– «Sandra» var overbevisende og ganske lett å prate med. Vi snakket også om helt generelle ting, sa den unge gutten i sin forklaring.

Fikk instruksjoner

Ifølge den omfattende tiltalen mot 26-åringen, har hans framgangsmåte og modus vært gjennomgående:

Ved å utgi seg for å være tenåringsjenta «Sandra», skal han ha fått unge gutter til å sende seksualiserte bilder og filmer av seg selv. Videre har han truet med å publisere disse videoene hvis ikke de fornærmede fortsatte å sende lignende filmer.

Den fornærmede gutten forklarte at «Sandra» var klar på hvordan filmene skulle lages, hvordan lysforholdene skulle være, og hva han skulle si og gjøre.

I bytte mot disse filmene, skal han ha mottatt lettkledde bilder av en jente han trodde var «Sandra». Det han ikke visste var at bildene ikke var ekte.

Samtalene på chatteprogrammene KIK og Line skal ha foregått over en lengre periode. Da den fornærmede gutten ikke lenger ønsket å sende filmer til «Sandra», kom de alvorlige truslene og tvangen. Videoene skulle legges ut på internett om han ikke fortsatte.

– Jeg tenkte at dette kom til å bli et helvete. At det ville ødelegge mitt sosiale liv. Det ville vært helt jævlig, sa gutten fra vitneboksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Måtte fortsette

Truslene om offentliggjøring og lovnader om at det hele snart ville være over, gjorde at han etterkom kravene til «Sandra». Han måtte fortsette å sende filmer og fikk tidsfrister.

– Hvis jeg sendte så og så mange filmer innenfor den og den tidsperioden så ville jeg slippe unna. Jeg prøvde stadig vekk å få et tidsrom for når jeg var ferdig.

Men «Sandra» endret stadig på avtalen, ofte begrunnet i at videoene ikke var gode nok eller at fornærmede ikke sendte nok.

Fornærmede anslår at han i snitt sendte tre videoer om dagen. Iblant måtte han også sende videoer før han dro på skolen på morgenen. Ifølge tiltalen skal den fornærmede gutten også ha blitt nektet å legge seg.

– Jeg måtte utsette leggingen noen ganger fordi «Sandra» skulle ha så og så mange videoer den dagen. Hvis jeg ikke klarte de tre ble det som å tråkke «Sandra» på tærne. Da virket hun sur. Da kom det nye trusler om å legge de ut.

– Det var utmattende. Hverdagen gikk, men jeg måtte prøve å skjule alt sammen.

Under opplesning av chatloggen i retten, fremgår det hvordan «Sandras» trusler og krav om stadige nye videoer drev gutten til bristepunktet.

Etter to år valgte han å blokkere «Sandra» slik at hun ikke lenger kunne nå ham, vel kjent med risikoen om at hun kunne gjøre alvor av trusselen om å spre videoene.

– Jeg hadde gått så lei. Jeg var så sliten. Jeg klarte rett og slett ikke lenger. Da måtte det bare briste eller bære.

«Sandra» tok aldri kontakt med han igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erkjente forholdet

Den 26 år gamle romerikingen er tiltalt for å ha voldtatt og grovt truet og tvunget den fornærmede gutten. Tiltalte erkjenner straffskyld for truslene, men erkjenner kun delvis straffskyld for voldtekt.

– Tiltalte har erkjent de faktiske forhold. Bakgrunnen for at det ikke er et ubetinget ja til alle forhold ligger i det juridiske aspektet, ooplyser 26-åringens forsvarer Gunhild Lærum.

Dette er saken:

  • I juni 2016 ble den 26-år gamle mannen fra Romerike pågrepet av politiet og varetektsfengslet i to uker i Ringerike tingrett, mistenkt for seksuelle overgrep på nettet. Han ble etter dette løslatt.
  • I oktober samme år hadde saken vokst i omfang og politiet på Romerike tok over etterforskningen.
  • Mannen ble pågrepet og boligen ransaket. Der fant politiet store mengder bilder og videoer med overgrepsmateriale.
  • Dette førte til politiet opprettet en egen etterforskningsgruppe med navnet «Operasjon Sandra» – oppkalt etter 26-åringens kallenavn i sosiale medier.
  • Siden pågripelsen i oktober har mannen vært varetektsfengslet.
  • Totalt skal det være snakk om over 400 fornærmede – alle gutter i alderen 9–18 år fra Norge, Sverige og Danmark. Over 160 av disse sakene avgjort ved prosessøkonomisk påtaleunnlatelse. Han er tiltalt for overgrep mot 270 gutter.
  • Tirsdag 29. januar startet rettssaken mot mannen i Nedre Romerike tingrett.
  • Saken er berammet fram til september 2019.