Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg krysser fingrene for at Emil får på plass nok penger for videre satsing i denne serien

Emil Heyerdahl fortsetter å imponere i langdistanseracing.

Sammen med sine tre lagkamerater fra henholdsvis Østerrike, Sveits og Frankrike kunne Emil entre seierspallensøverste trinn på Paul Richard Circuit utenfor Marseille lørdag etter 12 timers sammenhengende kjøring. De fire førerne tilbakela til sammen 287 runder på den 5089 meter lange banen.

Det ga en snittfart på 139,4 km/t og en klar klasseseier der 19-åringen fra Bjørkelangen var ankermann i det som ble en sjarmøretappe.

Gir mental trening mye av æren

– Det gjaldt bare å ikke gjøre noen feil og ikke presse det maskinelle unødvendig. Mot slutten av et så langt race begynner det å røyne på både motor og det meste annet på bilen, forteller en strålende fornøyd Heyerdahl, som helt klart har tatt et nytt steg i utviklingen som racingfører.

Det gir han mental trening mye av æren for.

– Emil har benyttet vår mentale trener Jon Krognes, i mange år, sin unge alder til tross, og har definitivt høstet frukter av dette samarbeidet, forteller sportssjef i Norges Bilsportforbund, Atle Gulbrandsen.

Dette bekrefter hovedpersonen selv.

– Det er mye å hente ut på den biten der, og jeg ser den mentale treningen som en svært viktig del av treningsarbeidet og er overbevist om at den er med på å gjøre meg bedre.

– På hvilken måte foregår treningen og hvordan høster du av den?

– Det har vært begrenset hvor mye kjøretrening jeg har kunnet få, både i Formel Renault, Porsche Carrera Cup og nå i langdistanseracing. Dermed blir det viktig å simulere dette og de utfordringer som ligger foran til neste konkurranse. Dette skjer både gjennom simulatorkjøring av banen hjemme på gutterommet, og å visualisere og tenke gjennom alle situasjoner en kan vente og oppnå i konkurransen og hvilke grep som best kan gjøres når ikke alt går etter «boka». En del handler også om å få kontroll på nervene og få det rette spenningsnivået inn mot racene.

– Han har vist seg fram

Sportsjef Atle Gulbrandsen, som også er ekspertkommentator på Viasats Formel 1-dekning, er imponert over det Emil har gjort denne våren i sin satsing på langdistanseracing, en ganske ukjent del av motorsporten for menigmann blant bakkar og berg her i landet.

– Han har tatt steget inn i en verden med mange profesjonelle førere i håp om å vise seg fram. Det har han i høyeste grad gjort, men det er en tøff prislapp å betale, da han selv må skaffe penger til deltakelse i løpene. Jeg krysser fingrene og håper at han fortsatt får på plass økonomi for videre satsing i denne serien. Gjør han det, og fortsetter der han er nå, kan det dukke opp en mulighet for at et team ser et potensiale i han og det kan åpne seg en mulighet til at drømmen om å nå målet han har om å bli profesjonell kan realiseres. Dessverre er nåløyet for en profesjonell karriere for et talent i i bilsporten adskillig trangere enn i fotballen, men er en på rett sted til rett tid, kan det åpne seg en mulighet.

Kommentarer til denne saken