Gå til sidens hovedinnhold

Internasjonale stjerner klare for låven

Artikkelen er over 2 år gammel

BJØRKELANGEN: Det er ingen smågutt som kommer til årets låvekonsert på Frilund i forbindelse med Bjørkelangen Musikkfestival lørdag 25. august.

Da kommer det internasjonalt anerkjente orkesteret Arild Andersen Kvartett til den økologiske gården på Bjørkelangen.

Låvekonsert på Frilund har blitt et kvalitetsbegrep for mangemusikkelskere.

Det har vært en rekke store navn som har stått påscenen på låvegulvet over kuene og begeistret et entusiastiskpublikum, enten sjangeren har vært jazz, blues, bluegras/folk ellerrock.

LES OGSÅ: – Jeg har aldri telt timer, det er pur engasjement for dyrenes beste

Her kan nevnes navn som Ketil Bjørnstad med Tore Brunborg ogJon Christensen, Knut Reiersrud Band, Gammalgrass med StianCarstensen og Ola Kvernberg, Hot Club de Norvège og Morudes med flere.

Årets konsert føyer seg inn i rekken av toppmusikere når låvedørenepå Frilund åpnes kl.21.30 siste lørdag i august for Arild AndersenKvartett.

Det blir en unik mulighet til å få oppleve noe av detypperste av norsk jazz. Den velrenommerte kvartetten har et stortnavn langt utover norske landegrenser, så det er ingen litenbegivenhet at Frilund og Bjørkelangen nå står på konsertprogrammet.

En institusjon

Arild Andersen, født i Lillestrøm i 1945, er jazzbassist og en institusjon i norsk og internasjonal jazz.

Han ble kjent som jazzmusiker på slutten av 1960-årene, og særlig gjennom sitt samarbeid med Jan Garbarek.

Han har også samarbeidet med flere kjente jazzprofiler som tidligere har spilt på Frilund, blant andre med Ketil Bjørnstad, Jon Christensen og Tore Brunborg.

LES OGSÅ: Power viser muskler – Martin leverer rekordtall

Arild Andersen har fått mange utmerkelser for sitt syngende basspill og for måten han kombiner norsk folkemusikk med improvisert musikk, blant annet Spellemannprisen, Buddyprisen, Gammelengprisen og Ella-prisen, samt flere utenlandske utmerkelser.


Helge Lien, født på Moelv i 1975, er jazzpianist og komponist.

Han studerte til candidatus magisterii ved Norges musikkhøgskole under den russiske pianisten Misha Alperin, og han ble en mentor for Helge Lien.

Med ni plateutgivelser og intens konsertvirksomhet verden rundt med sin trio, har Helge Lien etablert seg i internasjonal toppklasse.

Med Helge Lien Trio har han blant annet fått fått Spellemannprisen og Hansaprisen.

Håkon Mjåset Johansen, født i Trondheim i 1975, og er en velrenommert trommeslager som har spilt med mange kjente jazzmusikere som Jan Garbarek, Michael Brecker og Chick Corea.

Håkon Mjålset Johansen ble kjent som medlem av trioen Urban Connection, og kåret til «Årets unge jazzmusikere» i 1998.

Albumet «Urban Connection» fra 2001 fikk Spellemannprisen.

Håkon Mjåset Johansen har vært medvirkende på en lang rekke plateinnspillinger til andre artister, og er en ettertraktet trommeslager som er kjent for sitt myke og lydhøre spill.

Utsolgt nyttårskonsert

Marius Neset, født i Bergen i 1985, er jazzsaksofonist og komponist.

Han er bosatt i København.

LES OGSÅ: Folk bryter forbudet – brannsjefen er bekymret: – En liten sneip i veikanten kan være nok. Og konsekvensene kan bli enorme

Det nyeste albumet fra 2017, «Circle of Chimes», er musikk som Neset komponerte for en utsolgt nyttårskonsert på Kölner Philharmonie.

Jazzinorge.no omtaler albumet som «variert, virtuost spilt musikk fra noe som må være en av jazzens for tida friskeste kilder».

For dette albumet var Marius Neset nominert til Spellemannprisen 2017.

– Fra jeg var 29 år har jeg hatt med musikere som er yngre enn meg, som blant andre Jon Balke, Pål Thowsen, Nils Petter Molvær, Tore Brunborg, Lars Janson , Bugge Wesseltoft. Det har alltid vært en egen energi. For noen år siden hørte jeg Marius Neset i Molde og tenkte at han må jeg ta med når anledningen byr seg. Håkon Mjåset Johansen spilte jeg med i Denada prosjektet i 2016 og jeg har ventet på en anledning til å få med han i en kvartettsammenheng. Helge Lien har jeg vært oppmerksom på i mange år, og når jeg skulle gjøre konserten i Tyskland i konsertserien «European Jazz Legends» var Helge et naturlig valg. Alle tre er nå veldig etterspurt og opptatte musikere, så det å få samlet disse til en konsert er spesielt i seg selv, sier Arild Andersen selv.

Kommentarer til denne saken