– Det er viktig å bevisstgjøre ungene på hvor maten virkelig kommer fra

 FRA JAKT TIL SLAKT: Jeger og leder av viltnemnda i Sørum, Ole Jonny Delerud, forteller om jakt og hva som må til for at vi skal få kjøtt på tallerkenen. Fra venstre: Sofie Bratteng Johannesen, Amelia Wilberg, Klara Skiba, Nikolai Prytz Ruud, Martin Opheim, Victoria Brandvik, Johannes Eliasson og Ole Jonny Delerud.

FRA JAKT TIL SLAKT: Jeger og leder av viltnemnda i Sørum, Ole Jonny Delerud, forteller om jakt og hva som må til for at vi skal få kjøtt på tallerkenen. Fra venstre: Sofie Bratteng Johannesen, Amelia Wilberg, Klara Skiba, Nikolai Prytz Ruud, Martin Opheim, Victoria Brandvik, Johannes Eliasson og Ole Jonny Delerud. Foto:

Av

Barnehage med «jakt» som tema.

DEL

Barnehagen har i den siste tiden hatt «jakt» som tema. Prosjektet ble avrundet med en jeger som hadde med seg et rådyr som han hadde skutt dagen før.

Pedagogisk leder i Norlandia Sørumsand barnehage, Ann Christin Fjelltun, forteller at personalet er opptatt av å følge barnas egne initiativer.

– Vi er opptatt av barns medvirkning ved å følge barnas initiativ og se hvor det leder oss. Personalet jobber sammen med barna i små og store prosjekter, og barna er med på å gi form til mye av innholdet i barnehagen. Norlandias slagord er «la oppdagelsene begynne!» og vi har en ambisjon om å bidra til at barna våre blir mer nysgjerrige, mer utforskende og mer idéskapende.

INNI ER VI ALLE LIKE: Ole Jonny Delerud viser og forteller om hva som befinner seg på innsiden av alle dyr. Noen av barna syntes det ble litt for ekkelt og ønsket ikke å se, mens andre fulgte nøye med. Fra venstre, Thèa Engeland, Martin Opheim, Marianne Rønold Færgestad og Victoria Brandvik.

INNI ER VI ALLE LIKE: Ole Jonny Delerud viser og forteller om hva som befinner seg på innsiden av alle dyr. Noen av barna syntes det ble litt for ekkelt og ønsket ikke å se, mens andre fulgte nøye med. Fra venstre, Thèa Engeland, Martin Opheim, Marianne Rønold Færgestad og Victoria Brandvik. Foto:

– I vår skolestarteravdeling har vi en lengre periode jobbet med «jakt» som tema. Dette oppsto spontant etter en samtale i en samlingsstund, hvor ett av barna utbrøt «nå i høstferien er det farlig å gå i skogen, for nå er det elgjakt!». Dette engasjerte barna og det viste seg at det var mange som hadde erfaringer med ulike former for jakt. Noen hadde vært med bestefar eller foreldre på elgjakt, andre hadde en fuglejegerpappa og en fuglehund hjemme, og andre hadde sett at det ble slaktet elg på nabogården.

– Personalet fulgte opp med flere samtaler, og vi så at dette var et tema som engasjerte mange barn. Jakt er også et kontroversielt tema, så vi gjorde litt forundersøkelser hos foreldrene før vi satte prosjektet i bevegelse. For at barna lettere skulle få en forståelse for hva jakt er, samlet vi inn ulike rekvisitter til en utstilling.

STERK OPPLEVELSE: Det var tydelig at det var en sterk opplevelse, både litt ekkelt men også spennende for enkelte av barna. Fra venstre, Sofie Bratteng Johannesen, Thèa Engeland og Victoria Brandvik.

STERK OPPLEVELSE: Det var tydelig at det var en sterk opplevelse, både litt ekkelt men også spennende for enkelte av barna. Fra venstre, Sofie Bratteng Johannesen, Thèa Engeland og Victoria Brandvik. Foto:

Fra gevir til rype

Frem fra kjelleren tryllet foreldre frem både gevir fra en elg som oldefar har skutt, og mange utstoppede dyr og fugler.

– Noen kunne til og med gi oss elgører fra en nyslaktet elgokse, et intakt hjortehode og fire elgklover fra besteforeldre som hadde vært på jakt. Andre hadde ei hel rype liggende i fryseren. Dette ga personalet og barna mye spennende å forske på. Like viktig som utforskning av dyr og fugl var å gi barna en forståelse for hvorfor noen driver med jakt, og hvor vi får kjøttet vårt fra. Vi har snakket om hva jakt er, hvilke dyr vi kan jakte på, hvem som har lov til å jakte, og vi har også snakket mye om etikken rundt jakt. Dette sammenfaller også med Norlandias satsing på en global framtid, hvor barnehagen vår har valgt å jobbe med FNs bærekraft mål nummer 15 – Livet på land. Jakt har også en viktig funksjon for å regulere bestanden av vilt, sånn at dyrene holder seg sunne og friske.

Fikk besøk

Prosjektet ble avrundet med storfint jegerbesøk.

– En dag fikk vi besøk av en fuglejeger med hund. Eieren fortalte litt om hvordan fuglejakt foregår, og vi fikk se at fuglehunden klarte å finne rypa vår som vi hadde gjemt ute på jordet ved barnehagen.

– To dager senere fikk vi besøk av Ole Jonny Delerud, leder i Viltnemnda i Sørum. Han hadde med seg et rådyr som han hadde skutt dagen før, og som barna fikk være med å slakte. Han fortalte litt om rådyret, og viste barna hvordan et rådyr ser ut både utenpå og inni. Nå har vi deilig rådyrkjøtt liggende på kjøla, og personalet gleder seg til å lage mat sammen med barna senere i vinter.

– I tillegg til at dette er spennende i seg selv, er det viktig for barna å få erfaring med hvor maten vår egentlig kommer fra. I arbeidet med vårt måltidskonsept «mat med smak» har vi stort fokus på matglede, et hyggelig måltid og sunn og kortreist mat. Dette er i høyeste grad både sunt og kortreist. Prosjektet har i sin helhet bidratt til å stimulere barnas kreativitet og fantasi, og vi ser også spor etter dette i barnas frie lek og kunstneriske uttrykk.

SNART FERDIG: Ole Jonny Delerud viser og forklarer prosessen med å flå slik at man kan partere og tilberede kjøttet. Bak står Elisabeth Wike og til høyre Sofie Bratteng Johannesen.

SNART FERDIG: Ole Jonny Delerud viser og forklarer prosessen med å flå slik at man kan partere og tilberede kjøttet. Bak står Elisabeth Wike og til høyre Sofie Bratteng Johannesen. Foto:

Artikkeltags