– Nå fikk jeg se hvor lista ligger. Jeg vil bruke opplevelsen som motivasjon foran framtidige mesterskap. Det er jo et nytt VM allerede neste år, proklamerte aurskogingen overfor NRK etter å ha blitt utslått i forsøksheatene på 3000 meter hinder i natt.

Med 8.31,47 – nokså nøyaktig 10 sekunder bak sin personlige rekord fra tidligere i sommer – var han sjanseløs på å avansere til finalen natt til tirsdag. Tiden holdt bare til en 29. plass blant de 41 VM-deltakerne i øvelsen, som var fordelt på tre heat.

For å bli en av de 15 finalistene måtte han ha løpt på 8.21,06.

En stor anledning

Førstereisen fra Finstadbru la ikke skjul på at timene fram til den store ilddåpen på mesterskapets åpningsdag hadde vært nervepirrende.

– Dette er usedvanlig spennende. Det er en stor anledning, og nå kribler det litt ekstra i kroppen. Det gjelder å være våken, henge på og gjøre de riktige valgene underveis. Ambisjonen min er å gjøre et løp jeg kan være stolt av i ettertid, sa han til NRK før han gikk til start i det tredje og siste heatet.

Det klarte han imidlertid ikke, og måtte etter løpet konstatere dette:

– Jeg leverte ikke som forventet, og det er litt skuffende. Jeg burde vært med tetklynga helt inn, men fikk det veldig tungt på de siste 800 meterne.

Taklet ikke fartsøkning

Boutera hang godt med i feltet i de første 2000 meterne. Farten var omtrent den samme som i de to første heatene, han løp lett og uanstrengt og alt så lovende ut. NRK-ekspert Vebjørn Rodal beskrev nordmannen som våken og offensiv, og syntes han taklet den uvante situasjonen fint.

Men så ble farten skrudd opp, og debutanten sakket mer og mer akterut. Til slutt sluknet han helt, og måtte ta til takke med en 9. plass. Vinnertiden i heatet ble 8.18,34, og fem mann løp under Bouteras bestenotering på 8.21,69.

– Jeg merket fort at jeg ikke hadde samme taktomslag som gutta i teten med langt bedre personlige rekorder enn meg. Jeg skulle ønske jeg hadde vært litt nærmere dem, men dette var det jeg hadde inne i dag, forklarte 26-åringen.

Inspirerende debut

Han la imidlertid ikke skjul på at erfaringen han drar med seg fra det brutale møtet med verdenseliten virker inspirerende med tanke på satsing mot framtidige mesterskap.

– Jeg tenker tross alt positivt og prøver å nyte situasjonen så godt jeg kan. For dette er jo helt sjukt sammenliknet med det jeg har vært med på til nå. Nå håper jeg å få et år med bedre kontinuitet i treningen enn tidligere, slik at jeg kan yppe meg litt mer i neste VM, om et år, meldte Boutera offensivt i TV-intervjuet.

EM venter

Men lenge før den tid står et annet mesterskap på programmet, nemlig EM i München i august. Der får han en fin mulighet til å pynte på VM-prestasjonen. Konkurransen blir en helt annen, noe som beskrives godt av det faktum at han i VM-kvalifiseringen var sjuende beste europeer.

Blant dem han satte på plass var svensken Vidar Johansson og finnen Topi Raitanen, to nordiske kolleger som han vanligvis blir slått av. Det var en aldri så liten trøst for VM-debutanten fra Finstadbru!

Her kan du lese hva Jacob Boutera sa før sin VM-debut: VM-debutanten Jacob: – Det har vært veldig stressende