20 prosent av unge har isbadet eller planlegger å ta seg en dukkert i vinter, ifølge en ny undersøkelse. Særlig er det kvinner som kaster seg på trenden.

15 prosent av unge mellom 15 og 24 år planlegger å isbade denne vinteren, mens 5 prosent allerede har tatt seg en iskald dukkert.

Det viser ferske tall fra Ipsos på bestilling fra organisasjonen Norsk Friluftsliv.

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, har inntrykk av at isbading har blitt mer populært det siste året.

– Det at dette er blitt populært kan nok knyttes til tiden vi er inne i, som gjør at man kan få behov for å prøve nye aktiviteter og utfordre seg selv på nye måter, sier Lier, som tror dette er en trend vi vil se mer av.

Det er særlig kvinner og folk i Nord-Norge som kaster seg på badetrenden, ifølge undersøkelsen. 7 prosent av kvinner sier at de har isbadet i vinter, mens andelen er 4 prosent blant menn.

Så mange svarer at de har isbadet i vinter fordelt på landsdel:

* 8 prosent i Nord-Norge.

* 2 prosent i Midt-Norge.

* 6 prosent på Vestlandet.

* 5 prosent i Oslo.

* 4 prosent på det øvrige Østlandet.

Det er foreløpig uklart hvilke helsegevinster isbading har. Forsker ved UiT – Norges arktiske universitet, Maja-Lisa Løchen, har tidligere sagt til Forskning.no at mestringsfølelse er et opplagt element ved å kaste seg i iskaldt vann, og at det kan bidra til økt livskvalitet.

Samtidig fraråder hun personer med ubehandlet hjerte- og karsykdom fra bading i iskaldt vann, og advarer alle mot å isbade alene.