Inntil 50 personer kan delta i begravelser

Kirkene er har formidlet gudstjenester digitalt i en periode, men innen 24. mai skal sokneprest Hanne G. Sinkerud og de øvrige prestene igjen igang med vanlige gudstjenester.

Kirkene er har formidlet gudstjenester digitalt i en periode, men innen 24. mai skal sokneprest Hanne G. Sinkerud og de øvrige prestene igjen igang med vanlige gudstjenester. Foto:

I løpet av mai skal vanlige gudstjenester være i gang igjen.

DEL

Denne uka kom klarsignalet fra Den norske kirke om at kirkene kan åpne for gudstjenester.

– Jeg gleder meg stort over at vi nå kan møtes igjen. Jeg og mange andre har lengtet etter det. Samtidig opplever jeg et stort ansvar for å sikre at vi gjør dette på en forsvarlig og trygg måte, sier prost i Østre Borgesyssel prosti, Kåre Rune Hauge i en pressemelding.

– Som kirke er vi i opptatt av at vi fortsatt er med på dugnaden med å begrense smitte og å ta vare på alle som er spesielt utsatte i møte med Covid-19. Derfor åpnes det nå opp for gradvis åpning av gudstjenester og senest 24. mai skal alle være i gang med gudstjenester.

I tillegg økes antall som kan delta i gravferd, dåp og vigsel. Det vil være maksimum 50 personer, inkludert de som jobber på gudstjenesten som kan være til stede på gudstjenestene.

Hauge er positiv til at kirken kan åpne for gudstjenester og fortsette med kirkelige handlinger.

– Det er krevende at vi må begrense antallet som kan delta, men her forholder vi oss til de begrensingene myndighetene legger.

LES OGSÅ: Når ut til flere mennesker: – Ville fylt kirken 14 ganger

Egne dåpsgudstjenester

Kommende søndag formiddag blir det familiegudstjeneste på nett fra flere av kirkene i prostiet som Aurskog-Høland er en del av. Noen menigheter vil også ha åpne kirker.

17. mai vil menighetene delta på kommunenes nettprogram på 17. mai.

Hauge forteller at det i de minste kirkene vil det bli noen færre som kan delta på gudstjenesten. Folk som har feber, luftveisinfeksjoner eller som er i karantene, bes om å vente med å komme til gudstjeneste til de er blitt friske.

– Vi vil også legge til rette for egne dåpsgudstjenester, sier Hauge.

Smittevernregler overholdes

– Vi praktiserer de vanlige smittevernreglene. Det betyr en meter avstand mellom folk og at vi unngår å håndhilse eller klemmer hverandre. Vi vil ikke bruke salmebøkene og nattverd blir tilrettelagt på en måte som ivaretar smittevern, sier Hauge.

Det foreligger nå en egen smittevernplan som åpner for arbeid blant barn og ungdom. Det vil bli orientert lokalt med henhold til når det åpnes opp for ulike aktiviteter.

– Koronatiden har lært oss noe om at gudstjenesten og kirka er viktig for folk og at folk ser fram til å kunne komme inn i kirkene igjen. Og den har lært oss at ved å være kirke på nett når vi ut til langt flere enn ved gudstjenestene i kirkebyggene. Den lærdommen tar vi med oss videre, sier Hauge.

LES OGSÅ: Konfirmasjonen utsatt med flere måneder – her er de nye datoene

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken