Vi slurver med belte i buss

Kun 36 prosent av de som kjører buss med belte, bruker beltet. (Illustrasjonsfoto: Tom Melby, Avisa Nordland/ANB)

Kun 36 prosent av de som kjører buss med belte, bruker beltet. (Illustrasjonsfoto: Tom Melby, Avisa Nordland/ANB)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Uten belte utgjør du en stor fare både for deg selv og medpassasjerer.

DEL

(Siste) Kun 36 prosent av de som kjører buss med belte, bruker beltet. Til sammenlikning er det 97 prosent som oppgir at de bruker belte i bilen, viser en fersk undersøkelse fra Statens vegvesen.

– Like viktig

I 2013 ble tre drept, åtte hardt skadd og 45 lettere skadd i forbindelse med bussulykker.

– Det er like viktig å bruke belte i buss som i bil. Selv om nesten alle bruker belte i bilen, er det mye som tyder på at de gode vanene ikke blir med over i bussen. Vi mener derfor det er behov for å gjøre busspassasjerene mer bevisste på hvor viktig det er å bruke belte, sier Jon Molnes i Statens vegvesen.

Flere undersøkelser tegner et bilde av at det fortsatt finnes noen frisoner for bilbeltebruk. Bussen ser ut til å være frisone nummer èn. Statens vegvesen vil derfor denne uken gå om bord i bussen for å gi passasjerene god informasjon om hvor viktig det er å bruke belte, ved siden av å registrere antallet passasjerer med og uten belte.

Tar vare på

Beltet holder oss på plass i setet slik at vi ikke er til skade for andre om det skulle skje en ulykke.

– Få vet hvor farlig det er at de andre på bussen ikke bruker belte. I forbindelse med ulykker skjer det ofte at passasjerene blir kastet rundt i eller ut av bussen. På den måten kan passasjerene gjøre stor skade både på seg selv og andre. Du bruker også belte for å ta vare på de du reiser sammen med, sier Molnes.

Kun fem prosent oppgir at de blir redde for sin egen sikkerhet når medpassasjerene ikke bruker belte, viser spørreundersøkelsen Opinion har utført for Vegvesenet.

Den viktigste motivasjonen ser ut til å være hensynet til egen sikkerhet. Tre av ti tror at de som bruker belte også gjør det av hensyn til sikkerheten til medpassasjerene.

Felles løft

Det er heldigvis få som blir drept eller hardt skadd i bussulykker, men en gjennomgang Statens Havarikommisjon for Transport har gjort av beltebruk i bussulykker de senere årene, har vist at de fleste som mistet livet eller ble hardt skadd, ikke hadde brukt belte.

Mens Statens vegvesen iverksetter tiltak for å øke beltebruken blant busspassasjerene, har næringen tatt initiativ for å øke beltebruken blant bussjåførene.

– Bussbransjen er opptatt av sikkerheten til både passasjerer og sjåfører. Våre sjåfører skal dermed alltid minne passasjerene om beltebruk. Samtidig er det viktig at sjåførene bruker belte av hensyn til egen sikkerhet og for å gi riktige signaler til passasjerene. sier Jon H. Stordrange, administrerende direktør i NHO Transport. (ANB)

Artikkeltags