Etter en tur i militæret og litt jobb, reiste Wennemo til utlandet for å studere det hun alltid har drømt om: Arkitektur.

At hun endte opp i Skottlands storby Glasgow var alt annet enn tilfeldig.

– Glasgow er en veldig spennende by som har gått gjennom mange endringer i de siste tiårene. Det er en stor by, men den føles veldig liten. Det gjør at du alltid møter mennesker du kjenner og det er alltid noe spennende som skjer et sted, sier 27-åringen til Indre Akershus Blad.

Å studere i en storby under en pandemi, når alt er stengt, har gitt henne muligheten til å gå byens arkitektur og kultur nærmere etter i sømmene. Hun har funnet ut at arkitektstudiet og byen er perfekt for henne.

– Det ble som hånd i hanske! Jeg visste at jeg ville studere arkitektur, og jeg ville gjerne gjøre dette ved en skole som jeg følte passet med måten jeg ønsket å jobbe og lære på. Glasgow viste seg å være stedet som møtte disse. I utgangspunktet kom ønsket om å studere arkitektur fra en interesse innen de rommene og det bygde landskapet vi omringer oss med.

Wennemo er også opptatt av at fortid og nåtid i det byggetekniske kan kombineres.

– Jeg føler at mye av den nåværende bygningsindustrien fungerer i et bruk-og-kast-samfunn i større og større grad. Billigere materialer med kortere levetid er mer økonomisk. Dermed faller bruk av naturlige materialer og håndverk lenger bak i køen. Jeg gikk inn i studiet og jobber fremdeles med et ønske om å utforske mer om hvordan bygningsindustrien kan jobbe sammen med nåværende og fremtidig teknologisk utvikling, for å beholde en kvalitet i håndverk og skape bygg som kan vare over tid. At og da ikke trenger å være delt – men kan gagne hverandre.

Stedene påvirker livene våre

Hemnes-jenta føler seg heldig som har fått studere i utlandet.

– Studieløpet har vært enormt lærerikt og jeg føler at jeg har vært veldig privilegert som har fått muligheten til å lære under de omstendighetene og menneskene jeg har vært omgitt av.

Drømmejobben etter endt studieløp er imidlertid vanskelig å definere.

– Jeg ønsker å kontinuerlig fremme de ideene jeg har om den generelle nåtid og fremtid innen forbygningsindustrien og hvordan det påvirker samfunnene vi bor og arbeider. Det finnes så mange variabler – der hjemmene vi bor, stedene vi jobber, studerer, sender barn i barnehagen eller der vi utøver fritidsaktiviteter – påvirker hvordan vi har det.

Det er der godt håndverk og kvalitet er en viktig faktor, skal vi tro studenten.

– Jeg vil skape kvalitet som kan vare over tid, fremfor bygg som gir mer økonomisk vinning i det kortere tidsperspektiv. Det er vanskelig å svare direkte på hva som er drømmejobben. Jeg tror det handler mye om å jobbe for nettopp disse verdiene, sier hun og fortsetter:

– Jeg liker å tenkte at det hadde vært like spennende å tegne en utedo, som det ville vært å tegne et museum.

Bygdeverdier

Etter at Wennemo forlot hjembygda, har hun aldri sett seg tilbake.

– Jeg føler ikke at jeg behøver å savne hjembygda – Hemnes er alltid der. Det er kanskje det som er luksusen med bygda og en av de tingene jeg setter pris på selv. Jeg tror mange av de kvalitetene, verdiene og prioriteringene jeg holder innenfor arkitekturfeltet kommer fra bygda. Det å vokste opp et sted der håndverk er viktig. Ideene om å ta vare på ting, å hjelpe hverandre og å lære er en del av kulturen. Jeg snakket med noen her om dagen for å forklare det norske konseptet av en «altmuligmann», og jeg føler at å komme fra et sted der en av disse stort sett bare er et steinkast unna – som oftest bare over tunet – har formet noen av de verdiene jeg holder.

– Hva er planene for framtiden?

– Jeg vil veldig gjerne fortsette å jobbe for å fremme disse verdiene rundt bygningsindustrien og å jobbe for at våre hjem, skoler og arbeidsplasser kan stå positivt for samfunnet, økonomien og miljøet.