Gå til sidens hovedinnhold

– Ingen grunn til panikk, bankene er på tilbudssida

Artikkelen er over 1 år gammel

De lokale bankene lover å gi en håndsrekning til både privatpersoner og bedrifter.

Driver du egen bedrift og er bekymret for fremtiden? Er du bekymret for om du klarer å betale lånet ditt hvis du blir permittert?

– Det er ingen grunn til å få panikk, sier administrerende banksjef John Sigurd Bjørknes i Høland og Setskog Sparebank til Indre Akershus Blad.

– Vi er på tilbudssida! I krisetiltakene fra myndighetene, fikk bankene reduserte konjunkturbufferkrav som gjør at vi har rom for å gjøre mer enn tidligere. Det ligger også forventninger fra myndighetene om at det kommer til å bli knipent for bedrifter og personer, og bankene skal bidra til å holde hjulene i gang slik at bedrifter ikke går konkurs og folk ikke mister hus og hjem, sier Bjørknes.

– Ikke vent for lenge

Banksjefen ber kunder om å ta kontakt dersom de ser at det kan bli krevende.

– Vi ønsker å bidra til at det ikke blir mer hysteri. Jeg vil ikke anmode alle om å ringe i dag, men hvis privatpersoner ser at de vil få problemer på grunn av permittering og andre forhold, så ta kontakt med banken heller før enn seinere. Det skjer ikke ting over natta, men ikke vent for lenge med å ta kontakt med banken din. Det samme gjelder definitivt bedriftene. Det er nok veldig bra å ha en bank som er nær og engasjert og kan se på utfordringene bedriftene får. Først og fremst må vi se i det korte bildet, og hva som skjer på lengre sikt må alle komme tilbake til.

– Er det mange som har tatt kontakt?

– Det er en del, men ikke noe voldsomt stormløp. Noen er jo tettere på, og har mindre å gå på enn andre, og enkelte er mer bekymret.

– Hva skjer med boliglånsrenta nå?

Høland og Setskog Sparebank har foreløpig ingen planer om å sette ned boliglånsrenta.

– Vi følger med som vanlig hva som skjer i markedet. VI ser at Dnb har gått ut og gjør noe med boliglånsrenta, men rentenivå betyr svært lite på kort sikt. Det er ikke der vi har fokus nå. Vi ser an i noen dager framover i hvert fall, uten at vi gjør noe med renta foreløpig.

Bankene bedre rustet enn før

– Hva med bankens framtid? Er den trygg?

– Bankene er generelt veldig oppkapitaliserte og trygge. Vi var trygge i 2008 også, og har stort sett doblet egenkapitalen vår siden. Nå har myndighetene også lagt ut gullkortet, så likviditet er også tilgjengelig for bankene. Det er ikke der den største utfordringen ligger på kort sikt, men ingen vet hva slags virkning dette får i makrobildet på lang sikt. Men i Norge har myndighetene store midler å bruke, og alle tiltakene som kommer nå viser handlekraft, og det er nok bra for markedet. De har veldig fokus på at banksystemet må fungere. Det er navet i økonomien. Det har de både tiltak for og erfaring med hvordan de løser.

Selv om bankene har stengt filialene for kundebesøk, er driften nær normal.

– Vi har ikke så mange fysisk på kontoret, og resten har hjemmekontor. Vi har dessuten fire i såkalt karantene, på grunn av tilbakevirkning når det gjelder opphold utenlands.

Både Høland og Setskog Sparebank, Aurskog Sparebank og Blaker Sparebank har lagt ut informasjon til sine kunder om den spesielle situasjonen: «Vi forstår at dette berører både deg som privatperson og de aller fleste bedrifter – store og små. Vi som lokalbank er alltid opptatt av å forstå våre kunder best mulig.»

Her kan du lese mer:

Kommentarer til denne saken