Ordførerkandidater skal ikke behøve å stemme over det som kan bli egen lønn

Redaktør Arne Henrik Vestreng i Indre Akershus Blad.

Redaktør Arne Henrik Vestreng i Indre Akershus Blad.

Artikkelen er over 1 år gammel

Indres redaktør presiserer om ordførerlønn.

DEL

I forbindelse med onsdagens lederartikkel vedrørende den framtidige ordførerlønna i Aurskog-Høland, er det behov for noen presiseringer.

Tidligere lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Fet, Sigmund Valberg, er i et leserinnlegg på indre.no opptatt av å få fram at Aurskog-Høland-ordfører Roger Evjen etter paragraf 40–2 i kommuneloven ikke gjorde noe galt da han brukte sin dobbeltstemme til å øke ordførerlønna med 70.000 kroner fra 1. mai 2020.

Fra samme dato får ordføreren etter høstens kommunevalg i Aurskog-Høland en årslønn på over 1 million kroner.

For å rydde unna enhver tvil: Sigmund Valberg har helt rett i at Evjen bare gjorde sin plikt da han i fellesnemnda avga sin stemme om ordførerlønna. Innstillingen fra politisk delprosjekt og rådmannen var at ordførerlønna skulle økes fra 93 prosent av stortingsrepresentantenes godtgjørelse til 100 prosent.

Indre kunne vært tydeligere

Evjen kunne stemt nei, men valgte å bruke sin dobbeltstemme til å støtte rådmannen og sitt eget parti. Det ble tungen på vektskåla.

Jeg ser at Indre kunne vært tydeligere på følgende ordlyd i kommunelovens paragraf 40–2: «Inhabilitet inntrer ikke ved valg til offentlige tillitsverv eller ved fastsetting av godtgjøring og lignende for slike verv.»

Mitt anliggende i lederartikkelen var ikke at ordfører Roger Evjen har brukt sin posisjon og makt til å sikre seg selv høyere lønn. Jeg ville få fram at det er svært uheldig og lite klokt at sittende ordfører og andre ordførerkandidater må ta stilling til det som utmerket godt kan bli deres egen årslønn om et drøyt år.

Etter min mening er dagens lovverk bare egnet til å stille ordfører og ordførerkandidater i et dårlig lys.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags