– Ikke én negativ tilbakemelding

Surrealistisk: – Responsen er surrealistisk. Jeg har fått tusenvis av meldinger fra folk over hele landet, sier Katrine Olsen Gillerdalen. Foto: Bjørn Ivar Bergerud

Surrealistisk: – Responsen er surrealistisk. Jeg har fått tusenvis av meldinger fra folk over hele landet, sier Katrine Olsen Gillerdalen. Foto: Bjørn Ivar Bergerud

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen, hylles over hele landet for sin åpenhet om sønnens selvmord.

DEL

Selv takker Aurskog-kvinnen for de mange tusen tilbakemeldingene hun har mottatt den siste uken.

Hun fortalte den dystre historien om sønnen Odin Olsen Andersgårds selvmord til Indre Akershus Blad i juni. Da var reaksjonene i lokalmiljøet sterke og tilbakemeldingene mange.

Etter at VG tok tak i saken og løftet den fram på papir og nett sist lørdag – med en rekke oppfølgingssaker – har responsen tatt helt av. Historien om Odin (13) og mammas kamp mot mobbingen av sønnen har rørt et helt land.

– Surrealistisk

Midt oppe i det hele står en ganske vanlig mamma fra Aurskog.

– Responsen er surrealistisk. Jeg har fått tusenvis av meldinger fra folk over hele landet. Jeg forsøker etter beste evne å svare de personlige meldingene og ber om forståelse for at det tar litt tid, sier Gillerdalen til indre.no.

– Hva skriver folk til deg?

– De takker, skriver at de gråter, at de tenker på Odin og at jeg er tøff som gjør dette. I tillegg har jeg lest hundrevis av triste historier som gjør inntrykk. Det er veldig mange som har slitt eller sliter med mobbing.

– Har du fått negativ respons?

– Nei, jeg har ikke fått én eneste negativ tilbakemelding. Det er helt fantastisk, sier Katrine Olsen Gillerdalen.

Roses av Erna

Aurskog-kvinnen har blitt hyllet av statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Hun ble intervjuet i Dagsrevyen og i dag er hun å se i God Morgen Norge.

På søndag skal hun holde appell under et fakkeltog mot mobbing i Oslo.

– Det er uvirkelig. Jeg tenker at jeg er den lille, bestemte Katrine Olsen fra Hovseter som ser en voksen kvinne fra Aurskog utenfra. Det som skjer er vanskelig å begripe. De mange positive tilbakemeldingen, initiativ til tiltak mot mobbing og engasjementet gir meg energi til å stå på videre og trygghet til å fronte saken, sier hun.

– Midt oppe i dette skal du ta vare på dine to andre barn. Hvordan går det?

– Det går bra. Jeg er veldig bevisst denne problemstillingen. Barna er det viktigste for meg, uansett. Jeg forsøker å skjerme dem, snakke mye med dem og sette av tid til dem. I tillegg er vi fortsatt en familie i stor sorg. Vi må finne tid til å bearbeide sorgen vi har etter Odins dødsfall.

– Et flott sted å bo

– Hva har gjort mest inntrykk på deg så langt?

– En melding jeg fikk fra en mor i Aurskog. Hun fortalte om sin sønn som var redd for å oppsøke skateboardrampa i Aurskog fordi mange eldre, «skumle» ungdommer sto der. En av ungdommene kom bort til den lille gutten og sørget for at han følte seg trygg. Den ungdommen var Odin. Det er så godt å få bekreftet av andre det inntrykket jeg har av min sønn.

– Hvordan er det å gå på butikken i Aurskog i disse dager?

– Nesten som rett etter Odins dødsfall. Mange kommer bort for å gi en klem, takke eller gi et klapp på skuldra. Andre står litt på avstand og er usikre på hva de skal gjøre. Men jeg ser at de snakker om meg og ser på meg. Det gjør ingenting. Jeg er trygg på at det snakkes positivt.

Katrine Olsen Gillerdalen vil gjerne takke de mange som støtter henne.

– Alle som skal i fakkeltog, sender meldinger, leser saken og engasjerer seg eller tar tak i mobbing der de bor, fortjener en stor, stor takk. Jeg vil også takke hjembygda mi Aurskog. Det er et flott sted å bo. Det er det viktig å understreke.

Fakkeltoget mot mobbing starter fra Oslo S klokken 16.00 på søndag. Toget går til Stortinget, hvor det skal holdes flere appeller.