– Ikke bra, sier Norsvin og «slakter» den nye handlingsplanen mot villsvin

SPASERTE: Journalist Ina Authen var ute på jobb  i grensetraktene ved Halden og Aremark da hun møtte en flokk villsvin. De enset henne knapt i bilen. Villsvin er smittebærere av den fryktede afrikanske svinepesten.

SPASERTE: Journalist Ina Authen var ute på jobb i grensetraktene ved Halden og Aremark da hun møtte en flokk villsvin. De enset henne knapt i bilen. Villsvin er smittebærere av den fryktede afrikanske svinepesten. Foto:

– Vi ville ha en handlingsplan og ikke en forvaltningsplan! Ingen ønsker afrikansk svinepest inn i norske svinebesetninger, sier overveterinær Peer Ola Hofmo i Norsvin på Hamar.

DEL

(Glåmdalen) Både Den norske veterinærforening og Norsvin er sterkt kritiske til den nye handlingsplanen mot villsvin fra Mattilsynet og Miljødirektoratet.

Gode ønsker er ikke nok

– Det virker som mange gode ønsker og for mange hensyn å ta i alle retninger. Mattilsynet og Miljødirektoratet ser ikke det store bildet, kommenterer overveterinær Peer Ola Hofmo i Norsvin.

Han er kritisk til at planen ikke inneholder et klart mål og beskrivelse for hvordan den skal evalueres.

– Afrikansk svinepest kan bevege seg 5–10 kilometer i året, eller i 120 kilometer i timen. Villsvin smitter hverandre og mennesket bærer smitten til nye områder og inn i tamsvinbesetningene, legger han til.

LES OGSÅ: Frykter villsvin skal spre dødelig svinepest: – Det er alvorlig om villsvinene får etablere seg her

Ingen yngling av villsvin

I Østfold og Hedmark er det, ifølge Norsvin på Hamar, to foredlingsbesetninger som formidler gris og to besetninger som har livdyrsalg av purker.

Tiltak som bruk av kunstig lys, drivjakt med åte, bruk av godkjent hund samt forbud mot foring av villsvin, er langt fra nok:

– Målet må være ingen ynglende grupper av villsvin i Norge. Alle streifdyr må tas ut på bakgrunn av aktiv overvåking, tordnet Olav Eik-Nes, administrerende direktør for Norsvin SA, i forrige uke.

Den nye, statlige handlingsplanen mot villsvin trer i kraft fra 1/1 2020.


LES OGSÅ: Thor (73): – Villsvinet kom beitende, og jeg skjøt på 60 meters avstand

Den polske invasjonen

Afrikansk svinepest er en alvorlig virussykdom som kun spres til dyr i svinefamilien, men er ufarlig for mennesker.

– En besetning tamsvin blir smittet om høy, flis eller grovfor er blitt forurenset av et villsvin med afrikansk svinepest. Villsvin som omgås utegris er en innfallsportal til smittespredning, kommenterer overveterinær Peer Ola Hofmo i Norsvin.

Polen kjemper en innbitt kamp mot spredning av afrikansk svinepest både på tamdyr og villsvin. I begynnelsen av november ble et villsvin påkjørt og drept i vest i Polen, nær grensen mot Tyskland. Testresultatet påviste smitte av afrikansk svinepest.

I løpet av en uke ble det funnet 20 døde villsvin i samme skogområde. Alle var smittet av afrikansk svinepest. Dødeligheten er opp mot 95 % for svin. Smitten var ført 300 kilometer unna nærmeste kjente tilfelle i luftlinje. Smittebærer var etter all sannsynlighet mennesket, forteller Hofmo.

Tsjekkerne reagerte lynraskt

Han forteller at Tsjekkia er det eneste landet som har klart å bekjempe og fjerne afrikansk svinepest innad i sitt eget land.

– Hva gjorde tsjekkerne?

– En rekke drastiske tiltak, området med svinepest i villsvinbestanden ble gjerdet inn. Deretter ble det en systematisk utskyting utført av såkalte skarpskyttere, spesialister fra det militære og politiet, svarer Peer Ola Hofmo.

– Villsvin er bærere av smittsomme sykdommer, ikke bare afrikansk svinepest. Da afrikansk svinepest ble oppdaget i Belgia, ble alle tamsvin i det berørte området nedslaktet, legger han til.

Jakt villsvin i Sverige

Mandag denne uken sto grensegjerdet mellom Danmark og Tyskland ferdig, det skal hindre spredning av afrikansk svinepest og beskytte den danske kjøttindustrien.

Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) varslet for fem uker siden at 1/4 av verdens griser kommer til å dø som følge av spredning av afrikansk svinepest.

– Hva mener Norsvin om at lokale jegere reiser til Polen for å skyte villsvin?

– Vi fraråder på det sterkeste å jakte villsvin i Polen. Reis heller til Sverige om du skal jakte villsvin. Sverige har ikke afrikansk svinepest, svarer Peer Ola Hofmo kontant.

Slik sprer afrikansk svinepest seg i Europa:

  • Smitten av afrikansk svinepest er utryddet i Sør-Europa, sykdommen er foreløpig ikke i Nord-Europa.
  • I 2007 ble det rapportert om smitte til Georgia med videre spredning til Armenia, Aserbajdsjan og Russland.
  • I Russland spredde infeksjonen seg raskt og over lange avstander, trolig med infiserte dyr og matvarer.
  • Sykdommen spredte seg videre og ble rapportert i Ukraina i 2012 og i Hviterussland i 2013.
  • Litauen og Polen rapporterte om afrikansk svinepest til EU i januar og februar 2014, samme år ble afrikansk svinepest rapportert regelmessig både på villsvin og tamsvin i hele Baltikum.
  • I 2017 ble sykdommen rapportert fra villsvin Tsjekkia, dette var 400-500 kilometer unna et tidligere rapportert smitte-tilfelle.
  • I 2017 rapporterte Romania om smittetilfeller på tamsvin.
  • I løpet av 2018 ble afrikansk svinepest også påvist i villsvin i Ungarn og Belgia, tamsvin i Bulgaria og fra tamsvin og villsvin i Kina.
  • KILDE: VETERINÆRINSTITUTTET

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken