I år er det 20. gangen Rita Nyborg inviterer til julemarked og Jul på Blaker Skanse. Jul på Blaker Skanse har blitt en tradisjon. Hvert år har mellom 1500 og 2500 mennesker besøkt det populære julemarkedet.

– På 20 år har omtrent 40.000 mennesker vært innom julemarkedet ditt. Hvordan føles det at så mange mennesker har vært innom Blaker Skanse?

– Det er helt fantastisk å tenke på. Det er stor stas. Gøy at det kommer snø og blir litt vinter. Nå blir det skikkelig julestemning.

– Hvorfor bør folk ta turen til Jul på Blaker Skanse?

– Folk bør ta turen hit for å få julestemning. Her er det mange koselige ting å gjøre. I tillegg kan man kjøpe julegaver av god kvalitet som man ikke finner i vanlige butikker. Et julemarked skal være gøy får alle, både barn og voksen. Unge kan få prøve seg som smed, det blir barneteater, mulighet til å kjøre hest og kjerre, julehule med eventyrfortelling og mye mer.

– Hva er nytt på markedet i år?

– Det er over 30 utstillere i år. Mye forskjellige å både se, gjøre og lære. Det er gøy at Håkon Åsnes kommer tilbake til Skansen, tegneren av Stomperud. Han har med seg en rekke håndkolerte Stomperud-tegninger. Stomperud er jo en historisk figur, men er fortsatt dagsaktuell. Vi trenger alle en god dose av Stomperuds ungdomsserum, sier Rita og bryter ut i latter.

Rita Nyborg fortsetter med å fortelle om alt som skjer på Blaker Skanse denne helgen.

– Nytt av året er at Råmo kommer og de lager kjempegode energi- og proteinkuler. Delbekk Husmannsplass kommer også og de har nisjeprodukter av bær og frukt fra egen gård her på Romerike. Merete Stensrud demonstrer hvordan man lager toving av ull. Det er artig å se hvordan den prosessen fungerer og hvordan hun lager sine fantastisk dompaper. Inger Lingve Hagen kommer til å demonstrere hvordan man lager bilder av glass. Her er det mye spesielt som skjer. I tillegg har Kunstskansen åpne kunstverksteder og det er virkelig noe som skjer for alle.

Er det mye jobb å få dette i stand.

– Ja det er en del jobb. Det hadde ikke gått hvis jeg ikke hadde hatt mange dyktige og flinke folk rundt meg. Samarbeidet med Blaker Skanses Venner har vært uvurderlig. Totalt sett er vi minst 20 frivillige for å få dette til å gå rundt.

– Hva er det som driver deg til å gjøre dette år etter år?

– Det gleder meg veldig å se at folk koser seg og har det hyggelig. Motivasjonen bak er å få til liv på Blaker. Må få oppmerksomhet på denne delen av bygda også. Vi har jo den fordelen at vi har en 1700-talls festning i vårt området og det er det ikke mange som har. Det er godt å få en pause fra alt stress og mas, og komme til et sted der alt bare er koselig og hyggelig. Det trenger vi alle.