Flere sauer tatt: Forlenger ulvejakta

Kadaver samlet etter obduksjon.

Kadaver samlet etter obduksjon. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fylkesmannen har forlenget ulvejakta i Hurdal og omkringliggende kommuner til tirsdag, etter at flere sauer nå er tatt.

DEL

(Romerikes Blad) Tillatelsen til skadefelling går egentlig ut i dag, fredag klokka 12.00. Så langt har ikke jegerne sett snurten av ulven som tok livet av 25 sauer i Skrukkelia natt til tirsdag.

Nå har Statens Naturoppsyn slått fast at det er ulv som har angrepet flere søyer og lam som en sauebonde har sluppet på Gran østås, i nærheten av Vassbråa.

Vassbråa ligger like sør for Skrukkelia i Hurdal.

Dette er innenfor området der det tidligere er gitt fellingstillatelse.

Sauebonden hadde sluppet 20 sauer i det aktuelle området. Klokka fem torsdag morgen fant han søyer og lam som var skadet av ulvebitt.

– To av søyene må avlives. Det samme gjelder et par lam. Nå leter vi etter flere, fortalte bonden til avisa Hadeland.

Han lurer også på om det kan være to ulver i området. Det har kommet meldinger om at det ble observert ulv nede ved Coop i Hurdal klokka fire torsdag morgen, en time før bonden kom til stedet.

– På grunn av avstanden mellom observasjonen i Hurdal og hit så lurer jeg på om det kan være to forskjellige dyr, sier han.

Krever stående tillatelse til å skyte ulv

Senterpartiet mener at fellingstillatelsen i Hurdal må gjelde helt fram til ulven er skutt.

– Det må være stående fellingstillatelse. Vi må få tatt ut den ulven, og hvis det har vært flere ulver på ferde må vi ta ut dem også. Angrepet har vært utenfor ulvesonen og gjort stor skade, sier stortingskandidat Sigbjørn Gjelsvik.

– Dere vil ikke avgrense fellingen til én ulv?

– Nei, finner man ut at ulven opptrer i flokk, må man ta ut hele flokken. Hensynet til trygghet for saueeiere, hundeeiere og folk flest må veie tyngre enn hensynet til ulvene, sier Gjelsvik.

Trolig bare én ulv

Ifølge Fylkesmannen er det imidlertid så langt ingenting som tyder på at det er flere enn én ulv i området.

Den midlertidige fellingstillatelsen gjelder et større område i Hurdal, Eidsvoll, Østre og Vestre Toten, Lunner og Gran kommuner:

Nord for E16 fra E6 mot Lunner, øst for riksvei 4 nord til kryss mellom riksvei 4 og fylkesvei 244, øst for fylkesvei 244 til Lena, videre sør og vest for fylkesvei 33 til kryss E6, videre vest av E6 til kryss E16. Dette er deler av kommunene.

Artikkeltags