Gå til sidens hovedinnhold

Elin holder fortsatt styr på Lars Monsen

Artikkelen er over 3 år gammel

Etter to års pause fra TV-skjermen er Lars Monsen tilbake. Elin Berntsen fra Mangen er fortsatt en viktig støttespiller for eventyreren.

– Det er ingen tvil om at dette er en livsstil, sier Elin Berntsen som har en sentral rolle når serien «Monsen og hundene» starter på NRK førstkommende søndag.

Denne sesongen oppsummerer de tre gangene Monsen har deltatt i Iditarod, verdens hardeste hundesledeløp i værharde Alaska, samt andre løp han har deltatt i. TV-seerne får et godt innblikk i hvordan livet som hundekjører arter seg, ikke minst hvor tøffe værforholdene er og hvilke vanskelige avgjørelser som må tas.

Elin Berntsen fra Mangen i Aurskog-Høland har, sammen med ektemannen Ole-Johnny Myhrvold, vært en viktig del av teamet til Lars Monsen i flere år.

– Det å jobbe sammen med Lars er veldig lærerikt og utrolig givende. Vi har fått lov til å oppleve ting vi aldri hadde fått ellers. Det har vært et eventyr, men det inkluderer også nedturer. Når du jobber så hardt og så tett, så blir du følelsesmessig engasjert. Jeg føler på de samme tingene som Lars går gjennom. Det er mange sterke øyeblikk, sier 47-åringen som har bosatt seg på Granli utenfor Kongsvinger.

For Elin sin del er hun en såkalt sjefshandler i teamet, en rolle hun har hatt helt siden 2012.

– Som sjefshandler har jeg ansvaret for all organisering av reiser, hotell, biler, påmeldinger, akkrediteringer og mye mer i forbindelse med løpene.

Paret jobber også tett med hundene til Monsen. For tiden har hun og mannen 11 hunder.

– Hos oss er alt tilrettelagt for at hundeholdet skal være enkelt. Det at vi håndterer 10-20 bikkjer, det er ikke noe vanskeligere for oss enn en som bor blokk og skal lufte en labrador tre ganger om dagen.

Valpene preges og sosialiseres hos Elin og Ole Johnny. De skal også kjøres inn, før Lars Monsen overtar dem.

– Vi pleier å ha valpene til Lars til de passerer et år, så får han dem igjen når han er ferdig med løpssesongen. Deretter starter voksenlivet hos ham. Hvis de ikke har de rette kvalitetene til å bli løpshund til de lengste løpene, så kommer de tilbake til oss og så finner vi nye eiere. Eller så kan de bli brukt i noen kortere løp i stedet.

Det blir ofte gjensyn med hundene som ble trent som valper hos Elin og Ole Johnny.

– De bikkjene som har gått i løp for Lars, blir pensjonister hos oss. Vi tar godt vare på bikkjene, hos oss får de en meningsfylt og avslappende pensjonisttilværelse, forteller Elin Berntsen.

Å gå inn med hud og hår som sjefshandler for en av landets mest kjente hundekjørere krever mye tid. Bigeskjeften tar veldig mye tid i perioder.

– Jeg har heldigvis en veldig fleksibel arbeidsgiver, det er ikke alle som godtar at du tar ut sommerferien i mars tre år på rad. Jeg får ikke fullrost Retura Glåmå, sier Berntsen som også får tid til fiske, elgjakt og mange friluftsturer.

TV-serien på NRK tar for seg løpene som er unnagjort. Når vi skriver slutten av oktober, er teamet godt i gang med å forberede kommende sesong.

– Vi fortsetter samarbeidet og er godt i gang med høsten. Vi forbereder oss til både Femundløpet (645 kilometer) og Finnmarksløpet (1200 kilometer journ.anm). Under løpene i Norge har jeg som handler en enda større rolle under selve løpet enn for eksempel i Alaska. Du er tettere på hele veien, følger fører og hundene under hele løpet og er med på hvert sjekkpunkt, sier Berntsen.

Ifølge NRK er dette siste sesong av serien «Monsen og hundene». Men om det er siste gang vi ser Lars Monsen & co på TV-skjermen, er Elin Berntsen ikke sikker på.

– Jeg har lært at vi aldri skal si aldri med Lars, han lukker aldri en dør helt igjen.

Kommentarer til denne saken