– I løpet av huggormsesongen mellom april og november, får vi alene inn 10–15 hunder som er bitt av huggorm, sier Tor Kvinge, daglig leder ved Dyresykehuset AniCura i Bergen.

– De fleste blir bra igjen med behandling, men jeg har opplevd at hunder mister livet etter huggormbitt, forteller han videre.

Tallene på landsbasis viser at rundt 20 hunder årlig dør av huggormbitt.

Mange blir bitt


I den varme årstiden er huggormbitt relativt vanlig på hund. Som oftest blir hunden bitt i ansiktsregionen eller på forbeina.

– Det er ikke alltid lett å vite om hunden er bitt eller ikke. Kontakt veterinær om du er i tvil, eller vet at hunden din er bitt. Som oftest vil du høre at hunden hyler til i skogen eller på stien. Du kan som regel se bittstedet, enten ved å se to røde bittmerker, eller at det har hovnet opp og blitt rødt, forklarer den erfarne veterinæren, og ber deg se etter følgende symptom:

* Vær på vakt for akutt halting og smerte. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier Kvinge.

Dette skal du som hundeeier gjøre


Hunden bør holdes i ro og hvile ettersom giften sprer seg fortere dersom hunden er i aktivitet, sier veterinær Kvinge.

LES OGSÅ: Ryddet ut av aldersheimen – se hvilke skatter skolekorpset fant

– En liten hund kan bæres fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser. Veterinær skal alltid oppsøkes så snart som mulig.