(Nettavisen): For friidrettsutøver Jacob Boutera er det ingen selvfølge at han kunne løpe VM-debuten i Eugene. At han var en av utøverne som løp med flagget på brystet under mesterskapet, er nærmest et lite mirakel.
26-åringen lever med en sykdom som gjør det svært utfordrende å være idrettsutøver. Etter at han fikk påvist Ulcerøs kolitt i 2015, forsøkte han lenge å holde det skjult. Nylig valgte han å være åpen om sykdommen, som tidvis skaper store problemer.
– I de tyngste periodene er jeg ordentlig syk, men jeg vil ikke at det skal begrense meg. Jeg har kjempet meg gjennom. Det at jeg kom meg til VM er vel egentlig litt mot alle odds, sier Finstadbru-karen til Nettavisen.
Både høsten og vinteren har vært utfordrende, med lengre opphold i både trening og en normal hverdag. Det fikk flere rundt ham til å lure på hva som egentlig foregikk, da VM-håpet plutselig sluttet å dukke opp.
– Det ble såpass mye verre, at det var vanskelig å holde skjult. Det føltes naturlig å fortelle folk om det, men det har tatt lang tid før jeg ble trygg nok på meg selv til å kunne snakke med andre om dette.
Lever med utfordringene
Boutera snakket først om sykdommen på Instagram, hvor han delte et åpent og ærlig innlegg om hvordan det hele har påvirket han. I posten han åpnet med å si, «Hei. Jeg har noe å fortelle», forklarte han blant annet at han ikke ønsket sympati eller medfølelse.
Da han publiserte teksten, i fjor vinter, var han riktignok så syk, at han følte han skyldte de rundt seg en forklaring.
Siden den gang har sykdommen preget han i varierende grad, men han har mot alle odds klart å kvalifisere seg til det gjeve mesterskapet i USA.
Dette er Ulcerøs kolitt
Ulcerøs kolitt er en betennelsessykdom som rammer endetarmen (rektum) og nedre deler av tykktarmen (kolon), men sykdommen kan også angripe hele tykktarmen. Betennelsen finnes først og fremst i tarmens slimhinne hvor det danner seg sår (ulcerøs betyr sårdannende).
Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom (inflammatorisk sykdom) i tarmen. Tilstanden kan være vanskelig å diagnostisere fordi symptomene kan ligne på andre tarmsykdommer som f.eks. bakterieinfeksjoner i tarmen eller Crohns sykdom som er en annen kronisk inflammatorisk tarmsykdom.
Ulcerøs kolitt påvises oftest blant personer i alderen 15-40 år, men både barn og eldre mennesker kan noen ganger utvikle sykdommen. Sykdommen angriper menn og kvinner like hyppig. 10-20 prosent av pasientene har samtidig symptomer fra andre organer, noe som kan føre til leddsmerter, leverbetennelse, øyebetennelse og hudutslett. I befolkningen forekommer ulcerøs kolitt hos ca. 250 av 100.000 personer. Det vil si det finnes i Norge ca. 15.000 individer med sykdommen. Antall nye tilfeller per år er økende og mer enn 14/100.000 i Norge.
Kilde: NHI
Fredag løp Aurskog-gutten forsøksheat på 3000 meter hinder i Eugene, der han ble slått ut. En konkurranse som har vært et stort mål i lang tid, men som han tidvis mistet troen på at han kom til å kvalifisere seg til.
Boutera har tross alt hatt en svært krevende vei til mesterskapet.
– Det er mye som skal klaffe for å bli en løper på internasjonalt nivå, og når kroppen har jobbet mot meg i tillegg, så har det vært utfordrende.
Hinderløperen var ydmyk i sine forventninger til det som skulle skje ute på banen, men han trodde VM ville bli en stor opplevelse, uavhengig av hvordan resultatlista så ut etterpå.
Da han entret Hayward Field fredag, betydde ikke det nødvendigvis at han er frisk. Boutera går fortsatt på sterke medisiner for mageproblemene.
– Jeg har noen dager hvor jeg ikke er superfresh, men jeg får forberedt meg som jeg skal. Jeg har lært meg å leve med utfordringene, og så lenge jeg tar medisinene fungerer det relativt greit.
Store drømmer
Friidrettsutøveren forteller at han har blitt møtt med mye støtte siden han sto fram med sykdommen. Med en kropp som de siste månedene har spilt på lag, er han klar for utfordringen som venter han i USA. Til tross for at det har kostet mye å ta seg til mesterskapet, er han likevel ikke fornøyd med hva han har oppnådd helt ennå.
På siden studerer han nemlig juss, og er snart ferdigutdannet jurist. Det er likevel ikke en karriere i arbeidslivet Boutera skal fokusere på i årene som kommer.
– OL i 2024 er det jeg føler jeg trener mot hver eneste dag. Det er det jeg drømmer litt ekstra om.
Jacob Boutera etter VM-nedtur: – Vil bruke den som motivasjon