Hoggormen bet. Det skjedde på Bøensætre i Aremark. Nå har biologen og førstelektoren ved høyskolen på Remmen ligget på sykehus den siste uka.

– Hadde ikke overlevd

Det er NRK Østfold som forteller om Jan Ingar Båtvik, som ble hentet av luftambulanse og var døden nær.

Halden Arbeiderblad har ikke lykkes å komme i kontakt med biologen, som var på tur med studenter på den tidligere Farmen-gården Bøensætre da hoggormen bet.

Til NRK Østfold sier Båtvik: – Jeg var nok litt uforsiktig. Hadde jeg vært alene, hadde jeg ikke overlevd.

Nå ligger han på sykehus. Får fortsatt antibiotika intravenøst og tar blodprøver ofte.

Etter at det gikk riktig galt da han skulle løfte på en hoggorm onsdag i forrige uke. Den «operasjonen» har biologen og friluftsmenneske gjort uten uhell i 20 år.

– Jeg hev meg over den og løftet den i halen. Å demonstrere hoggorm er noe jeg kan. Jeg pleier å vise fram gifttennene som en del av demonstrasjonen, men denne gangen var jeg nok litt uforsiktig, sier han til statskanalen.

Biologen ble ifølge NRK Østfold bitt da han tok tak i nakken til hoggormen. Like vel fortsatte undervisningen og tenkte at det ikke var så farlig.

Sløret tale og mistet synet

Men det var det. Og det var studentene og kollegaene som slo alarm. Båtvik hovnet opp der ormen hadde bitt og i ansiktet. Talen ble slørete, og i bilen på vei til å møte ambulansen mistet han synet. Tungen hovnet opp, så han ikke klarte å snakke.

På grunn av tilstanden ble det bestilt luftambulanse, og der fikk han motgift. Et akutteam sto klart på sykehuset.

Hendelsen har ikke skremt Jan Ingar Båtvik fra å gå turer i skogen i framtida. Han sier han heller ikke har blitt redd for hoggorm etter dette, men at han vil ta noen forholdsregler.

Er fredet

Ifølge Folkehelseinstituttet finnes hoggorm over det meste av Sør-Norge. Det nordligste funnet er fra Rana i Nordland. Hoggormen er fredet.

Du finner den gjerne på lyngheier, myrer, i åpne skoger og enger, men aller helst i solvarme lier og bakker, der den ofte treffes sammenrullet i solskinnet. I kulturlandskapet foretrekker den brakklagte enger, helst i nærheten av steingjerder, bringebærkratt eller annet skjul.

Kan få 21 unger

Hoggorm blir kjønnsmoden når den er tre til fem år gammel.

Paringen foregår på våren, og hunnen er drektig i 60–100 dager. Hun føder fra én til 21 unger i juli-september. Det er i denne perioden man kan finne mange små hoggorm som kommer ut fra såkalte ormebol.

Den spiser smågnagere, men også spissmus, frosk, firfisler og fugleunger.

Flere melder fra om bitt

– Enkelte mennesker kan reagere kraftig på hoggormgift. Dødsfall som følge av hoggormbitt forekommer imidlertid sjelden i Norge. Giftinformasjonen har registrert en økning i antall henvendelser angående hoggormbitt de siste årene, skriver Folkehelseinstituttet.

Symptomer på bitt med gift kan være smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet. Alvorlige tilfeller kan gi reaksjoner som hevelser over hele kroppen, oppkast, kvalme, magesmerter, hjertebank, sjokk, svimmelhet og bevisstløshet.

– Det er viktig at personer som er bitt av hoggorm holder seg mest mulig i ro. Man skal ikke klemme, skjære og suge på bittstedet. Barn som er bitt bør bæres. Alle som blir bitt av hoggorm bør kontakte lege eller Giftinformasjonen (tlf.: 22 59 13 00) for informasjon. Ved alvorlige symptomer bør man ringe nødnummeret (113).