Bli med Bjørn 150 år tilbake i tid

ÅPNER DØRENE: Bjørn Varnås og Gamleskolens venner inviterer til åpen dag på gamle Hofmoen skole.

ÅPNER DØRENE: Bjørn Varnås og Gamleskolens venner inviterer til åpen dag på gamle Hofmoen skole. Foto:

Hvordan så et klasserom ut på slutten av 1800-tallet? Lørdag kan du se, høre og ta på hvordan det var i gamledager.

DEL

Det er over 50 år siden skoleelevene stimlet sammen for aller siste gang på gamleskolen på Moe, etter å ha hatt undervisning her i nærmere 100 år.

Lørdag kan du bli med på en reise tilbake i tid når Bjørn Varnås og Gamleskolens venner åpner dørene til gamle Hofmoen skole.

– Her gikk det over 100 elever på slutten av 1800-tallet. De kom fra Langfoss, Stigen, Vestreng og utover Klapputveien, forteller Bjørn Varnås.

Han var rektor på Hofmoen skole fra 1991 til 2009, i skolebygget som høsten 2018 ble jevnet med jorda etter at skolen ble lag ned i 2015.

I gamle Hofmoen skole står klasserommet fortsatt intakt. Gamle og nedslitte skolepulter står på rekke og rad foran kateteret. Fra taket henger det verdenskart som ikke lenger stemmer med terrenget, og den gamle kakkelovnen står sentralt plassert.

Og selvfølgelig står skoleorgelet inntil veggen. Trampeorgelet, eller harmonium som er det riktige navnet, var flittig brukt når salmene skulle synges.

Varnås forteller at mye var annerledes i skolehverdagen for 150 år siden.

– Elevene visste hva som skulle skje. Det var forutsigbart, og dagen startet gjerne med kristendomsundervisning hvor læreren fortalte bibelhistorier. Det var nemlig ikke all verdens lys fra parafinlampene, så først når dagslyset kom kunne elevarbeidet starte med lesing, skriving og så videre, forklarer Varnås.

Gamle skolebøker ligger på rekke og rad i det historiske klasserommet. For eksempel om «sløidlære». Både pappsløyd og tresløyd sto på timeplanen den gang.

Mens mange skoleelever i dag får utdelt hvert sitt nettbrett, fikk datidens elever utdelt tavle og griffel, som er omtrent på samme størrelse.

I dag er det ikke så mye aktivitet i gamle Hofmoen skole, med unntak av dagene Gamleskolens venner åpner dørene.

– Men det er en strikkekafé som har tilhold her, og de skal ha salgsutstilling og servere hjemmebakst. Velkommen til å ta en tur innom gamleskolen, sier Bjørn Varnås.

HISTORIE: Bjørn Varnås var rektor på Hofmoen skole i nærmere 20 år, og er interessert i skolehistorie.

HISTORIE: Bjørn Varnås var rektor på Hofmoen skole i nærmere 20 år, og er interessert i skolehistorie. Foto:

Artikkeltags