Ronjas kamp i vannet endte godt

REDDENDE ENGLER: NRBR Løken Brannstasjons Arne Christian Dalen og Ole Ivar Berg bidro sterkt til å redde Ronja (11) opp av vannet.ALLE FOTO: ROGER ØDEGÅRD

REDDENDE ENGLER: NRBR Løken Brannstasjons Arne Christian Dalen og Ole Ivar Berg bidro sterkt til å redde Ronja (11) opp av vannet.ALLE FOTO: ROGER ØDEGÅRD

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

LØKEN: Hesten Ronja (11) kjempet for livet i to og en halv time i Aborrtjern lørdag. Takket være snarrådige brannmenn ble hun reddet.

DEL

Klokka var rundt 13 lørdag, da Martine Haraldstad og Linn Marie Markussen var på tur med hestene Ronja og Embla.

Ved Aborrtjern ble hestene tørste, og gikk ned til vannet for å drikke.

Det var myrlendt terreng ved vannet, og plutselig endte både Haraldstad og og hesten Ronja uti vannet.

Martine kjemet seg opp av vannet i kaoset som fulgte, men det viste seg raskt at Ronja ikke kom seg opp. Hoppa satt bom fast.

Dekning fantes ikke i område, og Markussen red på sin hest til nærmeste hytte for å be om hjelp, og etter hvert ble brannvesenet tilkalt.

NRBR Løken Brannstasjons to eneste vaktmannskaper denne helga, Ole Ivar Berg og Arne Christian Dalen, var raskt på pletten.

Karene konstaterte at en stokk lå over hestens bakbein i vannet, noe som bidro til den fastlåste situasjonen.

På dette tidspunktet hadde hesten jobbet hardt med å prøve å komme seg opp på land på egenhånd, og sunket stadig lenger ned i vannet.

Brannmennene gjorde tre forsøk på å få opp hesten, og det lyktes nesten hver gang. Det var kun det siste bykset som manglet.

– Nå lar vi Ronja hvile litt, i påvente av veterinæren. Vi vil ikke foreta oss noe som gjør at hesten kan bli skadet, sa Ole Ivar Berg, som forteller at det hender brannvesenet blir kalt ut for å redde både katter, hunder, kuer og hester innimellom.

– Hester er riktignok sjelden, men det har forekommet, og det har gått bra til slutt, sa han til både eier Mette Kristoffersen, som hadde kommet til, og rytter av hesten, som naturlig nok var urolige for hvordan det skulle gå.

Etter hvert kom veterinær Hege Hjelkvem til stedet, og hun konstaterte at selv om hesten var sliten, så var den i god form.

Etter å ha snudd brannbilen, og hektet på vinsjen fra en annen vinkel, ble så hesten reddet, og den sto på beina og forholdt seg forbausende rolig, forholdene tatt i betraktning.

– Hester gir ofte opp ganske fort i slike situasjoner. Her har det vært en fordel, for det ville vært bortkastede krefter. Hun virker ikke til å ha fått noen skader, og bør ikke få varige mén, sier Hjelkvem.

Hesteeier og rytter var overlykkelige over at den dramatiske historien endte godt.

– Nå er jeg bare glad. Jeg hadde hele tiden et godt håp om at det skulle ende godt. En stor takk til både veterinær og ikke minst brannmennene fra Løken, sier Martine Haraldstad.

Artikkeltags