Båltenningen er en tradisjon som også holder seg i dag, og er den mest fremtredende måten å feire Sankthans på.

Tore Bjareng fra Nedre Romerike brann- og redningsvesen minner om at alle må respektere og følge reglene som gjelder:

– Selv om det er sankthans, er det ikke fritt fram å tenne bål, understreker Bjareng overfor RB.

Her tennes det lokale sankthansbål

Feiringen er i Norge vanligvis kjent som en folkelig, ikke-religiøs sommerfest. For andre feires høytiden for å minne fødselen til døperen Johannes, også kjent som Sankt Hans.

Også i Lillestrøm kommune er det organisert flere sankthansfeiringer, men her må man ha søkt om tillatelse på forhånd.

– Vi har lagt ut lister over hvem som har fått tillatelse til å tenne sankthansbål 23. juni. Det generelle forbudet gjelder for alle andre, sier Bjareng i brannvesenet.

 • Vølneberg Vel – Egnervegen – tidligere Sørum – 23. juni
 • Hammerenveien, ved brua Rømula – tidligere Sørum – 25. juni
 • Vestbyveien, nedenfor Villingsundet – Sørumsand – 23. juni
 • Monsrudvika, Øyeren, tidligere Fet kommune – 23. juni
 • Gansvikaveien, båthavna i tidligere Fet kommune – 23. juni
 • Lundveien, vannkanten ved kaifronten Fetsund lenser – 23. juni

Aurskog-Høland kommune har ingen lokal forskrift om åpen brenning. En melding om sankthansbål ved Ulviksjøen 23. eller 25. juni er sendt videre fra NRBR til kommuneoverlegen til behandling, uten at Indre Akershus Blad er kjent med utfallet.

(NRBR minner om at noen av sankthansbålene er i forbindelse med private arrangementer og ikke er åpent for publikum)

Den fulle oversikten over sankthansbål på Nedre Romerike kan du finne her.

– Det er kun de som har søkt og fått tillatelse av oss som kan tenne sankthansbål. Om man ikke tar hensyn til bestemmelsene, må brannvesenet rykke ut og regninger vil medfølge, sier Bjareng.

Husk bålforbudet

Mellom 15. april til 15. september er det i alle kommuner forbud mot å gjøre opp ild og grill (inkludert engangsgrill, bålpanne, primus og stormkjøkken) i eller i nærheten av skog og annen utmark. Dette er av hensyn til helse, miljø og faren for skogbrann. Det finnes likevel unntak.

Unntak for båltenning

(Gjelder Lørenskog, Lillestrøm, Nittedal og Rælingen kommuner)

 • å grille, bruke utepeis og tenne mindre bål i forbindelse med matlaging, i hagen og annen innmark på privat grunn. Men det må ikke plage naboer og lignende. Du må bruke rent trevirke eller kull.
 • å bruke flyttbare grillinnretninger på samlingsplasser og fellesområder. Men du må rydde opp etter deg på en forsvarlig måte (for eksempel slokke bålet og fjerne søppel)
 • å bruke godkjente helårs bålplasser der kommunen har slike
 • å tenne kaffe- og turbål i eller i nærheten av skog og annen utmark utenom tiden 15. april til 15. september. Men du må sørge for at det åpenbart ikke kan føre til brann, ved at det for eksempel at det ligger snø på bakken, eller at det har vært mye nedbør over lang tid.
 • å brenne floghavre i forbindelse med landbruk og å brenne fremmede skadelige arter. Det må gis beskjed til brannvesenet i forkant gjennom nettskjema.

(Tatt fra NRBR)

Forventer mange

Stedsansvarlig Solfrid Lintho gleder seg til sankthansfeiring ved Fetsund lenser.

– Vi håper det ikke er spådd voldsom vind torsdag, for da blir det vanskelig med bål og grilling. Det settes også opp to tønnegriller som gjør det mulig å ta med egen mat.

Foreløpig ser det ut til å bli opptil 27 grader flere steder på Romerike. Fetsund lenser inviterer til en tradisjonell sankthansfeiring med servering av diverse forfriskninger, is, vafler og grilling. Bålet tennes klokka 19.

– Erfaringsmessig har det pleid å komme mye mennesker på disse feiringene og vi ønsker selvfølgelig å ta godt imot alle sammen. Her må man nok regne å være litt tålmodig i kø, tror Lintho.